A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának közterület-felügyelői a sziget egész területén ellenőrzik a behajtási engedélyeket és a kocsival várakozók jogosultságát. Az első három napban csak figyelmeztetik a betartandó szabályokra az autósokat, csütörtöktől viszont már a jogszabályban foglalt szankciókat is alkalmazhatják, vagyis akár el is szállíttathatják a szabályszegő autósok járművét.

Egy közgyűlési rendelet szerint a Margitsziget kiemelten védett övezet, amely elsősorban a pihenés, a kikapcsolódás helyszíne, a sziget nyugalma és értékeinek megóvása érdekében az autósok csak korlátozottan használhatják a területet. A sziget Margit hídi bejáratán csak a BKV-buszok, valamint a mentők, a tűzoltók, a rendőrség autói hajthatnak be; az Árpád hídi behajtónál pedig azok a járművek mehetnek be, amelyeknek van a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiadott behajtási hozzájárulásuk.

A behajtási engedélyek nem jogosítják fel az érintetteket, hogy várakozzanak vagy parkoljanak is. A mozgáskorlátozott kártyával rendelkezők számára ugyanakkor a behajtás és a várakozás is megengedett.