Gerhard Plattner, az üzemanyag-takarékos autózás világbajnoka július 29-én az olaszországi Vicenzából indult útnak egy Škoda Citigóval, hogy egyhetes túrát követően eljusson Svédországba, Stockholmba.

Rekordkísérletből már volt jó néhány, Alaszkától a Tűzföldig vagy éppen 13 alpesi hágót megjárva mindössze 24 óra alatt – Gerhard Plattner szinte mindent véghezvitt már, amit csak az autósok elképzelhetnek.

Most újabb gazdaságossági rekord kihívása előtt áll. Célja, hogy a földgázüzemű kisautó volánja mögött, nem egészen 100 eurónyi (kb. 30 000 forint) üzemanyaggal jusson el a svéd fővárosig. Több mint 2700 kilométer, kilenc európai országon át, Magyarországon hétfőn járt.


“Azt szeretném megmutatni, hogy nemcsak ideális körülmények között és lezárt tesztpályán lehet egy-egy autó takarékos. A megfelelő közlekedéssel még akár télen is a szabvány szerinti átlagfogyasztása alatt használható” – hangsúlyozta Plattner.

A Citido CNG mozgatását 1,0 literes háromhengeres (benzin) motorra bízták, amely 68 lóerő teljesítményt és 90 Nm nyomatékot nyújt. Ezzel a kisautó 16,3 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig 164 km/óra.

Németországban mindössze 3 euróba kerül vele 100 kilométer megtétele, ami átszámítva 850 forint. Magyarországon a CNG (Compressed Natural Gas) magasabb ára miatt 25-30 százalékkal többe kerül.
A gázzal elérhető 380 kilométeres hatótávolság mellé további 220 kilométert tehet meg benzinnel a kocsi.