Miután a Daciát világszerte megszilárdította és egy új autókategória jelképévé tette, most kettőzött erővel folytatja olcsóautó-stratégiáját a Renault-Nissan szövetség. A Datsun márka ismételt bevezetésével új, megfizethető modellek egész áradatát ígérik.

A konszern közös modulcsaládjára (CMF) alapozva vadonatúj, kis költséggel gyártható, így különösen megfizethető modellek egész családját szeretné létrehozni a Renault és a Nissan 


A CMF öt elemre (motortér, vezetői környezet, első váz, hátsó váz, elektromos/ elektronikus rendszerek) bontja az autót, amelyek aztán megfelelő kompatibilitás esetén több száz lehetséges konfigurációban szerelhetők össze. Ez a megközelítés különösen gyorssá, rugalmassá és költséghatékonnyá teszi az új, árérzékeny modellek fejlesztését, nem véletlen, hogy a projekt első késztermékeit Indiában fogja gyártani a konszern – már 2015-től. 

“A fejlődő országok vásárlóinak nem az érettebb piacokon bevezetett, majd az ő költségszintjükhöz lecsupaszított modellekre van szüksége. Olyan modelleket szeretnének és érdemelnek meg, amelyek modernek, divatosak, tartósak, és olyan áron tudjuk kínálni őket, ami túlzás nélkül forradalmi ár-értékarányt jelent majd a kategóriában” – mondta Carlos Ghosn, a Szövetség első számú embere. 
Nem véletlen, hogy a Renault-Nissan szövetség odafigyel a feltörekvő piacokra: amikor a társulás 1999-ben létrejött, a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) forgalma csupán egy százalékát adták; mára ez az arány meghaladja a 30 százalékot. 
Ennek megfelelően a chennai (India) üzem a Szövetség legnagyobb autógyártó létesítménye: a 2010-ben létrehozott üzembe hét év (2008-2015) alatt mintegy egymilliárd dollár (230 milliárd Ft) értékben ruház bele a Szövetség, a teljes portfolióval rendelkező üzem éves gyártókapacitása 400 000 darab. A CMF platform filozófiájával összhangban a chennai gyár négyféle padlólemez és nyolc különböző karosszériatípus tetszőleges sorrendű gyártására alkalmas.
Képeinken a napokban bemutatott Datsun Go, az érkező modelloffenzíva előfutára látható


Szerző: