A BMW vezérigazgatója legkorábban a jövő év közepétől számít az európai autópiaci helyzet javulására.

“A nyugat-európai autópiaci forgalom az idén mintegy öt százalékkal esik vissza” – jelentette ki Norbert Reithofer a Börsen-Zeitung keddi számában megjelent interjúban. Elsősorban az olasz, a spanyol és a francia autópiacon kell számítani értékesítési nehézségekre, de a németországi eladások sem fognak “maguktól menni” – mondta.

“2014 második felében azonban már szerény mértékű javulásra lehet számítani Nyugat-Európában” – tette hozzá.

Az értékesítési nehézségek miatt számos autógyártó árcsökkentéssel igyekszik vevőket szerezni magának. Az árnyomást a BMW sem tudja teljesen kivédeni, de a prémium kategóriára általában nem túl jellemző, hogy a gyártók jelentősebb árengedményeket adnának. “Nagyon intenzív verseny folyik, ezért nem tudjuk teljesen kivonni magunkat alóla” – mondta a vezérigazgató. Jelezte ugyanakkor: amennyire piaci részesedésük megőrzése megengedi, igyekeznek elkerülni, hogy árengedményeket kelljen adniuk.

A BMW teljes forgalmának 46 százalékát az európai értékesítések adják, ezt azonban 40 százalékra tervezi csökkenteni. A további 60 százalékon a kínai, az amerikai és a világpiac fennmaradó része osztozik majd 20-20 százalékos részaránnyal. “Ipari bázisunk azonban Németország marad. Ez eddig is bevált, és ezután is így lesz” – hangsúlyozta a BMW vezérigazgatója.