Óránként 300 mérföld, azaz 483 km: erre a lélegzetelállító sebességre szeretett volna egyetlen mérföldön (1,609 km) belül felgyorsulni turbómotoros kétkerekűjével Bill Warner amerikai pilóta, a nyitott motorkerékpárok sebességi csúcstartója. 

A vasárnapi kísérlet sikerrel kecsegtetett, hiszen ugyanezzel a részlegesen burkolt, Suzuki Hayabusa alapokra épülő szörnyeteggel 2011-ben már átlépte az 500 km/órás sebességet. Ezt a világcsúcsot azonban másfél mérföldes távon érte el – a mostani próbálkozás során tehát jóval fürgébbnek kellett lennie motorjának. 

A baleset egy sikertelen futam után következett be: miután az egy mérföldes jelzést 285 mérföld/órával, azaz 458,5 km/óra sebességgel lépte át, Warner motorja beszitált. A pilóta további hatszáz méteren át próbálta visszanyerni uralmát a motorkerékpár felett, ám az végül elhagyta a kísérlet helyszínéül szolgáló, 4,3 kilométeres repülőtéri kifutópályát, és felborult. 

Pontosan nem tudni, mennyivel haladt a baleset pillanatában.

Szemtanúk szerint a motorost legalább 10 méter magasra dobta járműve, és legalább 100 métert repült a levegőben. A hatalmas esést követően a 44 éves fenegyerek felállt, a mentősökkel beszélt is, ám körülbelül egy órával később, egy helyi kórházban elhunyt. 

Warner két évvel ezelőtt is bukott egy hatalmasat. Akkor 160 km/óránál dobta el motorját, viszont végig a betonon maradt – az ijesztő baleset az alábbi videón megtekinthető.

Szerző: