A szélsőséges időjárás miatt a korábbi évekhez képest idén jóval több burkolathiba keletkezett az országos és önkormányzati utakon egyaránt – mutat rá Generali Providencia Biztosító

A kátyúkárokra tavaly 200 millió forintot fizetett ki az autósoknak a biztosító, míg az idén eddig 120 millió volt a kár, 500 bejelentés nyomán. Időarányosan 20 százalékkal több a tavalyinál – közölte a társaság, amely egész évre vetítve 20 %-kal több kátyúkárra számít.

A 30 ezer kilométeres állami közúthálózaton a hibás útszakaszok kijavítására idén 8,5 milliárd forint értékű kátyúzást tervezett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amelyhez 95 ezer tonna kátyúzó anyagot használnak fel. Az elhúzódó tél és a csapadékos időjárás miatt ebből július elejéig összesen 43 ezer tonna anyagot használtak fel, összesen 3,6 milliárd forint értékben.

Generali a Biztonságért Alapítványán keresztül kátyúvadász honlapot működtet. Erre bárki feltöltheti – képpel és GPS koordinátákkal – a talált kátyút, amivel nemcsak egymást figyelmeztetik az autósok a veszélyes helyekre, de segítheti az útkarbantartók munkáját, megmutatva számukra, az autósok szerint hol van rájuk a legnagyobb szükség.

Eddig 300-an csatlakoztak feltöltőként a rendszerhez, 374 úthibát megjelölve. A legtöbb kátyút Pest megyéből küldték be.

Ha ismeretlen helyre kirándulunk, érdemes utánajárni milyen útvonalon közelítjük meg a célunkat, és inkább a kicsit hosszabb, de jobb minőségű útszakaszt választani.

Forrás: MTI, Generali