Többet fizetnek ugyanazért az autójavítási munkáért a nők, mint a férfiak, amennyiben tájékozatlanok. Ez derül ki az Illinois állambeli Kellog Menedzserképző Intézet felmérésből. Az adatgyűjtésben résztvevőknek egy 2003-as Toyota Camry hűtőcseréjére kellett árajánlatot kérniük márkafüggetlen autószervizekben. Az érdeklődők egy része merőben tájékozatlan, a másik az árakat nagyjából ismerő vevőnek mutatkozott a telefonbeszélgetésben. Megint mások azt sejtették, hogy a ténylegesnél magasabb árra számítottak.

Megéri tájékozottnak tűnni!

Az eredmények tanulságosak. A leghasznosabbnak az bizonyult mindkét nem esetében, ha a vonal másik végén felkészültnek tűnő ügyfél volt. A tájékozottak hasonló árajánlatokat kaptak, nemtől függetlenül. Az alulinformált telefonálóknál viszont nyílt az olló, itt a nők magasabb javítási összegeket jegyeztek fel, mint hasonlóan amatőrnek tűnő férfitársaik. A tanulmány készítői szerint a munkafelvevők a férfiakról eleve feltételezik, hogy nagyjából ismerik az árakat, a nők azonban nincsenek tisztában a költségekkel. Akiről tehát leveszik, hogy nem ért a témához, annál vastagabban foghat a ceruza a megkérdezett amerikai szervizben.

Alkudozás: férfiak könnyebben lepattannak

Más a helyzet azonban az engedményekkel. A megajánlott árat sokallók zöme nem ért el eredményt, a sikeresen alkudozók körében viszont szignifikáns az eltérés a nők és a férfiak rátája között. A hölgyek 35 százaléka, míg az urak csupán negyede volt eredményes.

Nagy kérdés, hogy ez nálunk is így van-e? Aki volt már reklamálni szervizben, mert feleségére rámelegítettek méregdrága táltosolajat, nanotechnológiás ablakmosót vagy NASA-eredetű fékbetétet, írja meg tapasztalatait a kommentmezőben!