A benzin átlagára ezzel 409-410 forintra csökken, a gázolajé 412-413 forint marad. A Mol legutóbb június 12-én változtatott az árakon, akkor bruttó 2-2 forinttal emelte a gázolaj és a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát.

A GKI múlt heti gazdasági folyamatokra vonatkozó elemzése megállapítja, hogy a mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 0,7%-kal, a gázolajé 1,3%-kal emelkedett. A forint árfolyama heti átlagban 1,5%-kal erősödött. A fentiek miatt a benzinnél – a GKI szerint – ezen a héten nem várható változás, vagy legfeljebb 1-2 forintos csökkentés képzelhető el, a gázolajnál pedig nem várható ármódosítás.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.

A kutak persze önállóan képzik az áraikat, így az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások kínálata között.

Miből áll a benzinár?

A Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés.

Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.