A 23 éves tiszaszigeti férfi múlt péntek hajnalban a XI. kerületi Hengermalom úton egy parkoló kabrió vászontetejét gyújtotta meg, emiatt a jármű utastere teljesen kiégett. Három nappal később, szintén a XI. kerületben, a Szabolcska Mihály utcában egy autó kipufogócsövébe gyűrt papírt gyújtott meg, majd hétfőn az Ulászló utcában parkoló két motorkerékpár benzincsövét kitépve gyújtotta fel a szivárgó üzemanyagot.

A szóvivő közölte, a tűz több esetben átterjedt a parkoló autókra is, az anyagi kár megállapítása folyamatban van. A férfit állampolgári bejelentés alapján fogták el a XI. kerületi rendőrök. A rendőrség kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Az MTI úgy tudja, egy Budapesten tanuló egyetemista fiú a gyújtogató.

Miért jó gyújtogatni?

A pirománia (orvosi neve: pyromania) egy kórós gyújtogatás formájában megjelenő betegség, amelyet az impulzuskontroll zavara okoz. Legjellemzőbb tünete, hogy a beteg szándékosan, tervbe vetten gyújtogat, mert a tűz léte, látványa, és a tűz által végzett pusztítás látványa pillanatnyi örömet okoz neki. Az illető nem tud ellenállni a tűz kísértésének. Már hatéves korban is kialakulhat, többségében férfiaknál. A gyújtogatás előtt feszült lelkiállapot keletkezik, amit csak azzal oldhat, ha végrehajtja a cselekedetet, ami rövid ideig örömet okoz. Ezután jelentkezik a bűntudat, megbánás,önmarcangolás. Az egyén nem tud szabadulni a tűztől, látványa szinte teljesen megbabonázza.

(Forrás: Wikipédia)