Ahhoz képest, hogy az olasz állam a közelmúltban arra kérte a Fiat elnök-vezérigazgatóját, kötelezze el magát határozottabban Olaszország mellett, a kanadai-olasz származású Sergio Marchionne készül teljes mellszélességgel az Egyesült Államok felé fordulni. 
A Fiat jelenleg többsége tulajdonosként a Chrysler 58,5 százalékát birtokolja, a fennmaradó 41,5% az autógyártó alkalmazottait képviselő szakszervezetek nyugdíjalapjának kezében van. Erre a jelentős részvénykupacra fáj a Fiat foga. 
Ahhoz persze, hogy megszerezhesse, komoly akadályokon kell átverekednie magát. 
Az egyik a megfelelő finanszírozás előteremtése: a tulajdonrész piaci értéke nagyjából 3,5 miliárd dollár (797 milliárd Ft), ám durván még kétszer ennyire volna pluszban szükség ahhoz, hogy újrafinanszíroztathassák az immár teljes egységet alkotó Fiat-Chrysler vállalatot. 
Marchionne tehát most 10 milliárd dollárért (2278 milliárd Ft) kajtat a bankoknál, ám még ha megszerzi is a pénzt, akkor sem biztos, hogy sikerült nyélbe ütnie a tranzakciót: meg kell tudnia ugyanis győzni a hagyományosan erős UAW-t (autóipari dolgozók szakszervezete), hogy átadják neki a csomagot.