Nem szabad félvállról venni a használtautó-vásárlást. Mielőtt saját bőrünkön és pénztárcánkon tapasztalnánk meg ezt a keserűséget, érdemes alaposan felkészülni. Nem elég, hogy visszatekert kilométeróráktól kell rettegnünk, a gyárilag sokszor nem igazán eltalált motorok és műszaki megoldások is sok bosszúságot okozhatnak nekünk – nemcsak magas fogyasztásukkal, de a szakmai berkekben ismert, átlagosnál nagyobb meghibásodási arányukkal is.

Ez pedig bőven nagyobb rizikó, mint amelyet a legelvetemültebb anyósjelölt tartogathat, ráadásul ebben a műfajban nehéz fizetés után érvényesíteni a reklamációt. Marad a lehető legalaposabb felkészülés, mintha csak az utolsó utáni pótvizsgára indulnánk.

A legelső lépés igényeink alapos felmérése, amelyet érdemes jól átgondolni, és nem a szomszédnak választani autót. Sokkal inkább logikus választás például a későbbi eladhatóság figyelembe vétele. A közhiedelmek ellenére olasz és francia típusok között is találunk olyan megbízható modelleket, amelyek hozzák vagy meghaladják a kategória átlagát. Sajnos, hozzá kell tegyük, egy használt autó esetében rengeteg múlik az előző tulajdonoson, aki a kötelező szervizek elmulasztásával a legmegbízhatóbbnak tartott modelleket is  tönkreteheti.

Utóbbiról átfogó képet nyújt a német Dekra Automobil GmbH adatsora, amely vizsgaállomásain kétévente 15 millió használta autót enged forgalomba, a hírhedten szigorú német vizsgáztatói procedúra után. A pontosan dokumentált adatok alapján nem csak a motorvariánsokról szűrhető le fontos információ, de a futásteljesítmény alapján is három külön kategóriába sorolja az autókat nulla és 150 ezer megtett kilométer között.

Sok hasznos tanács mellett ezek információkat 120 oldalon keresztül taglalja és elemzi a 150 autót tartalmazó autóMagazin különszám, a Használt autók katalógusa 2013. A modellekre leszűrt értékelések – a leggyakoribb hibák és legmegbízhatóbb motorok felsorolását is beleértve – értékes információt nyújtanak mindenkinek, akik használtautó-vásárlás előtt állnak. A tavalyinál alacsonyabb áron, 1490 forintért megvásárolható katalógusból egyértelműen kiderül, melyek a használt piac legmegbízhatóbb márkai és konkrét típusai.