A jelenlegi törvények szerint alig védi valami az eladót, ha eladott autójával az új tulajdonos szabálytalanságokat követ el és nem íratta át a nevére az autót.

Eladná az autóját? Veszélyben van! 1
Eladná az autóját? Veszélyben van! 2

Eladná az autóját? Veszélyben van!

Eladná az autóját? Veszélyben van!

Eladná az autóját? Veszélyben van! 26
Eladná az autóját? Veszélyben van! 27
Eladná az autóját? Veszélyben van! 28
Eladná az autóját? Veszélyben van! 29
Eladná az autóját? Veszélyben van! 30
Eladná az autóját? Veszélyben van! 31
Eladná az autóját? Veszélyben van! 32
Eladná az autóját? Veszélyben van! 33
Eladná az autóját? Veszélyben van! 34
Eladná az autóját? Veszélyben van! 35
Eladná az autóját? Veszélyben van! 36
Eladná az autóját? Veszélyben van! 37
Eladná az autóját? Veszélyben van! 38
Eladná az autóját? Veszélyben van! 39
Eladná az autóját? Veszélyben van! 40
Eladná az autóját? Veszélyben van! 41
Eladná az autóját? Veszélyben van! 42
Eladná az autóját? Veszélyben van! 43
Eladná az autóját? Veszélyben van! 44
Eladná az autóját? Veszélyben van! 45
Eladná az autóját? Veszélyben van! 46
Eladná az autóját? Veszélyben van! 47
Eladná az autóját? Veszélyben van! 48
Fotó megosztása:
Eladná az autóját? Veszélyben van! 49


Mint mai közleményében Szabó Máté, az Alapvető jogok biztosa felhívja a figyelmet: rendszeresen előfordul, hogy a jármű eladója bejelenti az adásvételt az illetékes hatóságnál, a vevő azonban nem íratja át a járművet a nevére, ezért a nyilvántartásban továbbra is az eladó szerepel tulajdonosként.

A vevőre kirótt büntetéseket így az eladónak kellene megfizetnie, ő pedig csak peres eljárás során tudja bizonyítani az igazát.

Noha az eladó bejelentette az adásvételt az illetékes hatóságnál, a jelenlegi jogszabályi rendelkezések csak a vevő bejelentéséhez fűznek joghatásokat, azaz a vevőnek kell átíratnia a járművet, különben a nyilvántartás szerint az eladó marad a jármű tulajdonosa.

A parkolási társaságok, az autópálya-kezelő a – közhiteles – járműnyilvántartásból kéri le a pótdíjazás során a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának adatait. Mivel a vevő nem íratta át a nevére a járművet, a pótdíjakat az eladóval próbálják megfizettetni. Az eladó emiatt méltánytalan helyzetbe kerül: csak polgári peres úton tudja bizonyítani az adásvétel megtörténtét, és ennek jelentős idő- és költségvonzatai vannak.

Szabó Máté több ügyet átfogó vizsgálatában rámutatott a jogszabályi hiányosságokra, amelyek a jármű adásvétele során indokolatlanul egyenlőtlen helyzetet eredményeznek, és amelynek következtében minden joghátrány az előző tulajdonost, az eladót terheli.

Kiemelte, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem biztosít elég hatékony szankciót arra az esetre, ha a vevő nem íratja át a nevére a járművet. A vevő mulasztására általában csak közúti ellenőrzések, valamint a vizsgált panaszokban is leírt pótdíjazási eljárások során derül fény.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzeti fejlesztési minisztert, intézkedjenek annak érdekében, hogy az eladó bejelentése alapján is megtörténjen az átvezetés a járműnyilvántartásban. Szabó Máté továbbá felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a szükséges lépések bevezetésével akadályozza meg a forgalomból kivont, illetve rendezetlen útiokmányokkal rendelkező járművek forgalomban való részvételét.

A teljes  jelentés letölthető erről az oldalról (rtf.).