Ugyanannyira veszélyes, ugyanúgy elvonhatja az autóvezető figyelmét, ha szóban diktál írásos üzenetet telefonjának, mintha maga pötyögi be – állítja egy amerikai tanulmány.

Veszélyes az autógyártók új ötlete 1
Veszélyes az autógyártók új ötlete 2

Veszélyes az autógyártók új ötlete

Veszélyes az autógyártók új ötlete

Veszélyes az autógyártók új ötlete 5
Veszélyes az autógyártók új ötlete 6
Fotó megosztása:
Veszélyes az autógyártók új ötlete 7


Az elmúlt években egyre több autógyártó kínál olyan megoldásokat, amelyekkel az autós a telefonjára érkező írásos üzenetekre szóban is válaszolhat, amit a rendszer írássá alakít. Úgy tűnik, ez a megoldás sem biztonságosabb, pedig azért találták ki, hogy az autóvezetők ne használják hagyományos módon mobiltelefonjukat vezetés közben.   

A Texasi Közlekedési Intézet és a Texasi A&M Egyetem 43 autóson tesztelte az üzenetküldési módok hatását a vezetésre. Háromszor autóztatták végig őket a próbaúton: először semmiféle elektronikus eszköz nem zavarta vezetésüket, másodjára szöveges üzenetet pötyögtettek, harmadjára pedig “tollbamondás” módjára diktáltak.

“Az utóbbi kettő esetében ugyanúgy csaknem a kétszeresére nőtt a vezetők reakcióideje a zavartalan vezetéshez képest. A szemkapcsolat az úttal szintén ugyanúgy romlott függetlenül attól, hogy diktált vagy pötyögtetett a vezető. A diktálás azért is veszélyes, mert a vezető biztonságosabbnak érzi, mint a kézi gépelést, holott nem az” – mondta Christine Yager, a felmérés vezetője.

Hozzátette, hogy a diktálás valójában lassúbb üzenetküldési módszer, mint a hagyományos nyomkodós, mert szükség van a szöveg javítására az elektronikus rendszerek hibája miatt.

Ha valóban releváns a felmérés eredménye, az felvetheti az autók egyéb funkcióira vonatkozó – úti cél, rádió stb. – hangvezérlések biztonságosságát is.

Forrás: MTI