Betegszállításra hívták azt a Missouri-állambeli mentőhelikoptert, amely később a pilótával, a pácienssel és két ápolóval a fedélzetén a céltól mindössze másfél kilométerre csapódott a földbe. 

Az üzemben tartók először műszaki hibára gyanakodtak, mert James Freudenberg pilóta korábban azt közölte a toronnyal, 45 percre elegendő üzemanyaga van, motorja 30 perccel később mégis leállt. 
Egészen mást derített ki azonban a másfél éven át tartó, és a héten lezárt nyomozás A Freudenberg telefonszolgáltatójától kapott adatok szerint ugyanis a pilóta 12 órás műszakja alatt 85 szöveges üzenetet váltott egy munkatársával – azaz egész nap, nyolcpercenként SMS-ezett. 
Részben a folyamatos figyelemelterelés, részben a pihenés hiánya okozhatta, hogy az egyébként biztonság-centrikusnak ismert pilóta a felszállást megelőző átvizsgálás során nem vette észre, hogy kevés az üzemanyag. 
Mivel így tilos lett volna felszállnia, vélhetően hazudott a toronynak, bízva abban, hogy megjárja az utat. 
Freudenberg egyébként a levegőben, fél kézzel vezetve is folytatta az SMS-ezést. Talán emiatt, talán kialvatlansága miatt nem volt képes a motor leállásakor átkapcsolni autorotálásra (azaz a forgószárnyakat negatív állásszögbe állítani), amivel fékezhette volna a zuhanást. Így másodperceken belül a földbe csapódtak és szörnyet haltak.