Egy 70 km/órás szakaszon büntették a rendőrök a szabályosan közlekedő autósokat gyorshajtásért egy eltűnt közlekedési tábla miatt – állapította meg Szabó Máté ombudsman vizsgálata. A szakaszon a jog szerint hetvennel lehetett menni, ám a rendőrök úgy értelmezték, hogy ötvennel, hiszen eltűnt a tábla.


A rendőrség ezzel a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét sértette az alapvető jogok biztosa szerint, aki az országos rendőrfőkapitány közbenjárását kérte.

Az autósoktól érkezett panaszok alapján indított vizsgálatot az ombudsman, aki megállapította, hogy a rendőrség egy jelentős forgalmat lebonyolító útszakaszon úgy kezdte meg a sebességmérést, hogy – és ez a lényeg – tudomása volt a 70 km/órás sebességkorlátozást jelző tábla hiányáról.

A rendőrség sem a sebességmérést megelőzően, sem azt követően nem jelezte a BKK-nak, hogy a táblát ismeretlenek eltávolították, de amíg a jelzést nem pótolták, több alkalommal folytatott sebességmérést.

“Figyelemre méltónak” nevezte a biztos vizsgálata emellett, hogy a rendőrök számos jármű esetében tökéletesen azonos sebességet mértek, de ez sem tűnt fel. Két órán belül az egyik esetben 159, egy másikban 174 autóról állapították meg, hogy az 50 km/órás megengedett legnagyobb sebesség helyett valamennyien 68 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedtek.

A biztos álláspontja szerint a helyszínen eljáró rendőrnek tudnia kellett volna arról, hogy a kérdéses útszakasz közismerten gyorsforgalmasított. Annak is fel kellett volna tűnnie, hogy egy 2 órás időintervallumban milyen sokan lépik túl az ötvenes sebességhatárt. Ilyen rövid időtartam alatt ennyi autó gyorshajtása semmi esetben sem tekinthető szokványosnak.
    
Úgy rendelkezik a jogszabály az ilyen helyzetről, hogy a közigazgatási hatóság a hatáskörének gyakorlásával nem élhet vissza, a hatásköre gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően, a hatóság ügyintézője pedig jóhiszeműen köteles eljárni.

Kíváncsian várjuk az eset folytatását. Vajon azok, akik esetleg befizették már a büntetést, visszakapják az összeget?

A jelentés erre a linkre kattintva teljes egészében olvasható (rtf).