Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 1
Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 2

Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet

Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet

Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 8
Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 9
Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 10
Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 11
Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 12
Fotó megosztása:
Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet 13


Miskolc szmogrendeletének több pontja jogszabályba ütközik, szmogriadó esetén veszélyezteti az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot – írja közleményében Szabó Máté, aki ezért a Kúriához fordult.

Az ombudsman szerint végrehajthatatlan a miskolci szmogrendeletnek az a rendelkezése, amelynek értelmében a polgármester szmog esetén a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg.

2010-től ugyanis a járműveket környezetvédelmi besorolásuk szerint fekete, piros, kék és zöld plakettel látják el, így sárga matricás autók ma már nincsenek forgalomban. A helyi rendelet alapján azonban szmogriadó esetén nem kell leállniuk a környezetre legveszélyesebb, fekete és piros matricás gépjárműveknek, mert azok közlekedését a polgármester nem korlátozhatja.

Emellett a biztos szerint a helyi szabályozás a levegővédelmi kormányrendeletnél szélesebb körben engedi meg szmogriadóban egyes jármű-csoportok közlekedését. A kormányrendelet alapján szmog esetén a megkülönböztető jelzést használó egészségügyi és rendvédelmi szervek gépjárművei, valamint egyéb jogszabályban meghatározott gépjárművek vehetnek részt a forgalomban.

A miskolci szabályozás ezen túlmenően lehetővé teszi például egyes kereskedelmi szállítók, taxik közlekedését is, valamint több olyan feladatot is megállapít az államigazgatási szervek részére, amit önkormányzati rendelet nem szabályozhat. Az ombudsman ezért a Kúriától kérte a környezetet és az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető, jogszabályba ütköző helyi rendelkezések megsemmisítését.

A Kúria megkeresése a erre a linkre kattintva (rtf) olvasható.