2012-ben az előző évhez képest a 4,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-eladás Magyarországon – közölte a nagy üzemanyag forgalmazókat összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség kedden.

Összesen 2,725 milliárd liter üzemanyagot értékesítettek szemben a 2011-ben eladott 2,845 milliárd literrel, ami 2,7 százalékkal volt kevesebb a 2010-es értéknél. Benzinből 1,198 milliárd liter fogyott, míg 2011-ben 1,271 milliárd liter, ez 5,8 százalékos visszaesés. A gázolajból eladott mennyiség (a gázolaj és a prémium gázolaj összesen) a múlt évben 3,0 százalékkal csökkent, 1,527 milliárd literre a 2011. évi 1,573 milliárd literről.

Egyre kevesebbet tankolunk 2 A válság előtti évhez, 2007-hez képest a benzin esetében 28 százalékos a visszaesés, a gázolaj esetében 3 százalék.

A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a forgalom alakulása mögött eltérő okok vannak. A gazdasági válság  miatt a zömében magántulajdonban levő benzin-motoros autók tulajdonosai kevesebbet használták autóikat, az áruk és személyek szállításában használt dízelmotoros járműveknek azonban a gázolaj árától függetlenül “menniük kellett”.

A benzineladások csökkenésében fontos szerepet játszott a kedvezményes adójú E85 piacon maradása és az, hogy a sokat futó céges személyautók között egyre nagyobb arányt képviselnek a dízelmotorosok. A viszonylagosan kedvező gázolaj-eladások mögött egyrészt ez áll, másrészt az úgynevezett kereskedelmi gázolaj 2011-es bevezetése. Az ennek használatára feljogosított fuvarozók az unióban alkalmazandó minimális adóval vásárolhatják meg a gázolajat.

 A szövetség szerint nyilvánvalóan jobbak lennének a gázolaj forgalmi adatok, ha az áfát Magyarországon is olyan gyorsan kapnák vissza a külföldi fuvarozók, mint például Ausztriában.

Forrás: MTI