Biztonsági okokból, az óriási nézősereg miatt a Monte-Carlo-rali szervezői úgy döntöttek, hogy törlik a 2013-as verseny utolsó két, éjszakai szakaszát. Vagyis a délutáni három szakasszal lezárult a szerdán kezdődött verseny. Sebastien Loeb a győztes!

A Citroën kilencszeres világbajnoka, – aki idén már csak négy futamon indul – hetedik alkalommal nyerte meg a legendás futamot. Ez volt pályafutása 77. győzelme.

Bár a Monte ezúttal különlegesen nehéz, kiszámíthatatlan volt, váltakoztak a havas, jeges, aszfaltos szakaszok ez csak mindenki másnak okozott fejtőrést, Loeb magabiztosan, óriási fölénnyel nyert. Sebastien Ogier végzett a második helyen 1 perc 39 másodperc hátránnyal. A fiatal francia azonban mindenképpen elégedett lehet, hiszen Loeb nem indul a vb-címért, így Ogier ebben a versenyben az összes konkurens előtt van, illetve alighanem a  Volkswagen sem reménykedett ilyen fényes kezdésben. Ez az első versenyük a WRC sorozatban.


A harmadik helyet a Citroënhez idén visszatérő Dani Sordo szerezte meg. A spanyol pénteken egy megpördülés miatt csúszott a negyedik helyre, ma viszont a nyitó szakaszon visszalépett a dobogóra, miután Jevgenyij Novikov kiütötte a Fiesta bal hátsó kerekét és kiesett a versenyből.

Nem az orosz volt az egyetlen, aki búcsúzott az első szakaszon, Juho Hänninen a jobb első futóművet csapta oda, de Jari-Matti Latvala is megmutatta a Volkswagennek, hogy mivel tudott rengeteg fejfájást okozni a Ford vezetőinek. A finn pilóta lecsúszott a Polóval az útról és kiesett a versenyből. Nem túl előnyös bemutatkozás az első versenyén, az új munkaadójánál.

A 2013-as Monte-Carlo-rali végeredménye (16/18 szakasz):

1.  Sebastien Loeb    Citroën             5ó18p57.2mp
2.  Sebastien Ogier   VW                       + 1p39.9mp
3.  Dani Sordo          Citroën                  + 3p49.0mp
4.  Mikko Hirvonen    Citroën                   + 5p26.3mp
5.  Bryan Bouffier     PH Citroën               + 8p13.1mp
6.  Mads Ostberg     Qatar M-Sport Ford   + 12p03.7mp
7.  Martin Prokop     Czech Ford              + 23p27.3mp
8.  Sepp Wiegand    Škoda Deutschland    + 29p34.5mp
9.  Olivier Burri        Offshore Peugeot      + 35p38.4mp
10. Michal Kosciuszko  Italia MINI            + 36p28.0mp

A részletes eredményekért kattintson erre a linkre!

A rali-világbajnokság következő futama a Svéd-rali, február 7-10. között. Sebastien Loeb ott is indul.