Kategorikusan elzárkózott a dízelüzemű erőforrás bevezetésétől Dr. Wolfgang Schreiber, a Bentley Motors tavaly szeptemberben kinevezett elnök-vezérigazgatója. A korábban műszaki területen dolgozó szakember szerint súlyos tévedés volna a gázolaj-üzemű luxus-sportautó, ám ennek szigorúan ésszerű okai vannak.

“Legfontosabb piacainkat, Kínát, az Egyesült Államokat vagy a Közel-Keletet teljesen hidegen hagyja a dízel.”- mondta a márka Detroit-i sajtótájékoztatóján Dr. Schreiber. “Arról nem is beszélve, hogy ha nem így volna, valószínűleg akkor is elkéstünk volna a technológia bevezetésével. Nagyon is járható út ellenben a hálózatról tölthető hibrid hajtáslánc, ami még kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást és emissziós értékeket biztosít, ugyanakkor a dízelmentes piacokon sem veszítünk vele eladásokat.”

Dr. Wolfgang Schreiber elnök-vezérigazgató a Detroit-i Autószalonon

Dr. Wolfgang Schreiber elnök-vezérigazgató a Detroit-i Autószalonon

Dr. Wolfgang Schreiber elnök-vezérigazgató a Detroit-i Autószalonon


Szó sincs tehát szentimentális megfontolásokról: ha a márka üzleti érdekei úgy hozták volna, nyilvánvalóan szemrebbenés nélkül szignálná a dízelprojektet az 54 éves mérnök-igazgató. Azért tegyük hozzá, jobb ez így: egy nesztelenül suhanó Bentley még mindig jobban összeegyeztethető a márka imázsával, mint egy mormogó-kormoló verzió. Hogy valóban így lesz-e, három éven belül kiderül: a márka tervezett PHEV hajtásláncát 2016-ra sorozatgyártásba ígérte Dr. Schreiber.