A 2013-as Dakar-rali keddi, negyedik napján Nazca és Arequipa között összesen 718 km-t kellett megtennie a mezőnynek, 288 km-es szelektív teljesítése volt a feladat. 
A 2011-es bajnok, a katari Nasszer Al-Attijah a hétfői győzelem után kedden is magabiztosan ment annak ellenére, hogy ezúttal neki kellett felvezetnie a mezőnyt. Megszerezte idei második, pályafutása 16. dakaros szakaszgyőzelmét.
A Red Bull mögött egy másik buggy, Guerlain Chicherit SMG-je ért be, a harmadik az összetettben még mindig jó öt perccel vezető Dakar-legenda, Stephane Peterhansel lett a MINI-vel.
A toyotás Giniel de Villiers és két másik MINI-s, Leonyid Novisztkij és Nani Roma kerekítette ki a top6-ot, összetettben is ők azok, akik fél óra körüli hátrányuk birtokában még dobogóesélyesek. Gyakorlatilag kiszállt viszont a versenyből a Carlos Sainz és Robby Gordon – a 2010-es győztes Matador műszaki hibák, az amerikai hummeres borulás miatt órákat veszített kedden.
Az Opel Mokkával versenyző Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős az idei legjobb részeredményét érte el a szervezők által az első hét legnehezebbjének tartott napon, a keddi 19. hely egyben azt is jelenti, összetettben is nagy lépést tettek előre a 21. pozícióba. 
“Már menetrend szerint ástuk el magunkat az első dűnesoron, jöhetett az ásószakkör, utána viszont nagyon megfontoltan és az autót beosztva mentünk végig ezen a rendkívül nehéz szakaszon. Intő jelként szolgált, hogy Carlos Sainzot is láttuk állni a pályán, aztán Robby Gordont és az egyik MINI-t is. Úgyhogy a síugró világbajnok Adam Malysz-sal együtt autózva jöttünk ki erről a hosszú szakaszról, amelynek még a vége is tartogatott meglepetést – amikor már azt hittük, túl vagyunk a nehezén, olyan magas dűnék közé érkeztünk, hogy a tetejüket is alig lehetett látni, és megkezdődött a végeláthatatlan dűnemászás – kettes sebességi fokozatban. Nagyon nagyon nehéz szakasz volt, csak remélem, hogy a többi magyar is át tudja küzdeni magát rajtuk. Ami minket illet, ha így folytatjuk, minden rendben lesz…” – értékelt közvetlenül a szakasz után Bunkoczi László, miközben Szalay Balázs éppen visszafújta a kerekeket, hogy meg tudják tenni még a táborig azt a több mint négyszáz kilométert, ami hátravolt. 288 kilométer szelektív szakasz után ez már nemigen hiányzott nekik. 
Jó napja volt a Sandlander Dakar Team két magyar egységének is, mintegy harminc helyet javítva hagyták el a 288 kilométeres szelektív szakaszt. Pócsik László csapatfőnök szerint mostanra beérett a csapatmunka és nagyon rendben volt minden egy olyan napon, ami az élmezőnyt is megtizedelte. 
A 405-ös rajtszámú egység pilótája azt is elárulta, hogy mindig tudatosan csak az aznapi feladattal vannak elfoglalva, a másnapi felkészülést csak este, a bivakban kezdik meg. Pócsik László a táborokról szólva elmondta: úri dolguk van, mert a szervizcsapat a sátrak felállításától kezdve az üdítők behűtéséig mindent előkészít. 
“A fiúk rendbe rakják az autókat, mi elmegyünk fürdeni, vacsorázni, Nándi (Farkas Nándor) átnézi a másnapi itinert, Zoli (Szaller Zoltán) az autót” – mondta a csapatvezető, hozzátéve: mindenki próbál a lehető leghamarabb lefeküdni, de mély alvásra nincs lehetőség, mert a tábor éjszaka is él. “Féktelen mennyiségű decibellel szerel mindenki, járnak az aggregátorok és a motorok” – emelte ki.
A 455-ös rajtszámú Land Cruiser pilótája Sebestyén Sándor elmondta, hogy a keddi napon “fogyott” mindkét autó, lökhárítót, ezt-azt elhagytak, de a technika ettől függetlenül jól bírta a strapát.
A Sebestyén Sándor – Bognár József kettős kedden a 87. helyen ért célba, a szelektívet 8 óra 21 perc 50 másodperc alatt teljesítették. A Pócsik László – Farkas Nándor – Szaller Zoltán trió öt másodperccel és egy hellyel később végzett. A 4. szakaszon a 88-89. helyen rangsorolták őket, összetettben pedig épp felkapaszkodtak a top100-ba, a 98-99. pozícióba.
A motorosoknál a vasárnapi győztes, a husqvarnás Joan Barreda Bort duplázott kedden, bő nyolc és tíz percet adva a 2. és 3. helyen beérő két yamahásnak, Olivier Painnek és David Casteaunak. 
A szombati és hétfői szakaszgyőztesnek, a chilei Francisco Lopeznek és a címvédő Cyril Despres-nek sem volt jó napja, a top10-en kívül végeztek. A KTM-es francia az összetettben is elveszítette a vezetést, Pain és Casteau mögött harmadik, Barreda Bort két és fél perccel mögötte 4.
A quadoknál folytatódott az argentin Marcos Patronelli menetelése, kedden újabb szakaszt nyert a Yamahávasl, míg a fő ellenfél szerepe is egyre biztosabban a hondás Sebastan Husseinié lesz – a szakaszon és az  összetettben is övék az első két hely. Husseini 14 perccel van lemaradva, a következő rivális már egyórás hátránnyal áll a listán.
A kamionoknál a negyedik nap törte meg a holland Gerard de Rooy sorozatát, az Ivecóval mechanikai hibák voltak és defektet is adódott, így csak a 7. helyen, a napot megnyerő kamazos Margyejev mögött 26 perccel ért be.
De Rooy el is veszítette az összetettbeli vezetést, a cseh Ales Loprais hajszálnyi, 56 másodperces előnnyel az első a Tatrával. 
Szerdán az Arequipa és Arica közötti 509 kilométert kell teljesíteniük az autósoknak, ebből 172 km lesz a mért szakasz. A motorosoknál 411 km lesz az össztáv és 136 km a szelektív.
A 2013-as Dakar-rali állása: 4. szakasz, Nazca-Arequipa, (718 km/288 km gyors)

Autósok
1. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Buggy) 3:28:46 óra
2. Guerlain Chicherit, Jean-Pierre Garcin (francia, SMG) + 0:00:36 
3. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Mini) + 0:01:17
…19. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) + 1:02:50
…88. Sebestyén Sándor, Bognár József (Toyota) + 4:53:04
…89. Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán (Toyota) + 4:53:09
Motorosok
1. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 3:41:09
2. Olivier Pain (francia, Yamaha) + 0:08:23
3. David Casteau (francia, Yamaha) + 0:10:42
 
Összetett

Autósok
1. Peterhansel, Cottret 9:04:29
2. Al-Attijah, Cruz +0:05:16
3. Giniel de Viliers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, Toyota) + 0:33:22
…21. Szalay, Bunkoczi + 2:51:10
…98. Sebestyén, Bognár + 14:10:05
…99. Pócsik, Farkas, Szaller + 14:16:06
Motorosok
1. Pain 10:10:38
2. Casteau + 0:02:24
3. Cyril Despres (francia, KTM) + 0:03:09