A 2013-as Dakar-rali a harmadik napon, hétfőn a Pisco és Nazca közötti 342 km-es (243 km szelektív) szakasszal folytatódott Peruban.
Ahogy írtuk, vasárnap a Red Bull-os Carlos Sainz a hibás GPS miatt egy szakaszon jó ideig egy helyben járt, mivel az ellenőrző pont érintését nem érzékelte a rendszer. A spanyol pilóta óvott, a versenybírók pedig igazat is adtak neki, levonták az idejéből a hibás részt, így utólag Sainz lett a második szakasz győztese és az összetettben is átvette a vezetést.
Az öröme azonban nem tartott sokáig, elektronikai hibák miatt többször is leállt hétfőn, fél órát veszített. A nap hőse csapattársa, Nasszer Al-Attijah volt, megnyerte a harmadik szakaszt, a hetedik pozícióból a másodikig tört előre az összetettben. Mögötte az amerikai Robby Gordon ért be Hummerjével, a harmadik a címvédő Stephane Peterhansel lett a MINI-vel, összetettben vezet is, előnye hat és fél perc.
Rosszabbul járt a másik MINI-vel a lengyel Krzysztof Holowczic, a 40 kilométeren nagyot bukott, a háta és a bordái sérülhettek, orvosi segítségre volt szüksége. Sainz csak a 14., a toyotás Giniel de Viliers csak a 15. helyen zárta a napot.
“Megnyertük a szakaszt és 4 percet hoztunk Stephane-on. Még jobb is lehetett volna, de pár percre megálltunk, hogy segítsünk Carlosnak. Úgy tűnt, elektronikai hibája volt, a motor kihagyott, ebben nem tudtunk mit segíteni, szóval mentünk tovább, több autót már nem is láttunk a célig. A homok nagyon laza volt ma, így nem mentem padlógázzal, nagyon új még a járgány, nem ismerjük a határait” – összegzett Al-Attijah.
A Szalay Balázs vezette Opel Mokkát a 32. helyen regisztrálták a hétfői nap végén, amely nem alakult könnyen, már az elején elakadtak.
“Már az első dűnesoron elástuk magunkat és sajnos nagyon mély volt a homok, ezért csak úgy tudtunk kijönni, hogy folyamatosan rakosgattuk az autó elé a homokfutót, ami hasznos, csak nagyon lassú. Sok időt veszítettünk, vagy negyven autó és kamion megelőzött, és óriási port csináltak előttünk, mert persze utóbb megpróbáltuk visszaszerezni a pozíciónkat” 
“Két szikla között megérkeztünk egy nagyon mély lejárathoz, amely annyira meredek volt, hogy szinte csúszott rajta lefelé az autó. Előttünk pedig közben hullámzott az óceán – egyszerűen lélegzetelállító volt a látvány. Utána még vagy két kilométert mentünk a parton, s megint következtek a dűnék. Szóval az elejét leszámítva jó kis szakaszunk volt, a történtek fényében nem rossz az összetettbeli 29. hely, de bevallom, abban reménykedtem, hogy előrébb leszünk. De ami jó hír, hogy lassan újra belelendülünk a sivatagi autózásba” – mondta Szalay.
A Sandlander csapat két magyar egységének jó napja volt, a 117. helyen befutó Sebestyén Sándor – Bognár József páros maradéktalanul elégedett volt a 243 kilométeres mért szakasz után, mint mondták, egyenletes, jó tempót tudtak menni és ráéreztek a dolog ízére. A pilóta ugyanakkor azt is megjegyezte: előzőleg két hosszú távú versenyen is részt vett Afrikában, de eddig még nem tapasztalt olyan nehéz terepet, mint a perui sivatag.
A 119. helyen célba ért UNIQA Safety Car pilótája, Pócsik László arról számolt be: igazuk volt a szervezőknek, amikor azt ígérték, hogy minden nap folyamatosan egy picit lesz nehezebb a negyedik napig, ez eddig be is jött. A terepviszonyokról szólva elmondta, hogy a klasszikus kősivatagot leszámítva minden felsorakozott a mért szakaszon, a sok száz méteres katedráldűnéktől a teljesen ritmustalan homokbuckákig.
A motorosoknál a vasárnapi jó teljesítmény hátránynak bizonyult hétfőn, az igen nehéz szakaszon az élen haladók csak óvatosan tapogatóztak, míg az üldözők már jóval bátrabban haladhattak. A 2. szakasz győztese, Joan Barreda Bort és közvetlen követői a 39. km-nél található ellenőrzőponton 50 km/órás sebességgel mentek át, a nyitónap győztese, Francisco “Chaleco” Lopez már 100-zal repesztett. A chilei sokat előzött, megnyerte a szakaszt, de az összetettben KTM-es csapattársa, a napot a 3. helyen befejező Cyril Despres állt az élre. 
A quadoknál az argentin Marcos Patronelli annak ellenére is győzni tudott a Yamahával, hogy az utolsó 30 kilométeren lassú defektje volt. Mögötte a szakaszon és az összetettben is a hondás Sebastian Husseini a második.
Míg a másik három kategóriában megy az adok-kapok, a kamionosoknál a holland Gerard de Rooy 100 százalékos, szombat és vasárnap után hétfőn is megnyerte a szakaszt az Ivecóval. Mögötte a Kamazt vezető Eduard Nyikolajev és ivecós csapattársa,  Miki Biasion ért be. Az összetettben természetesen de Rooy vezet, mögötte a tatrás Ales Loprais 7 perces hátránnyal második, Biasionék  13 és fél perc lemaradással harmadikok.
Kedden a korábbiaknál is nehezebb nap vár majd a mezőnyre, Nazca és Arequipa között összesen 718 km-t kell majd megtenni, ebből 429 km lesz a szelektív szakasz.
A 2013-as Dakar-rali állása: 3. szakasz, Pisco-Nazca, (342 km/243 km gyors)

Autósok
1. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Buggy) 2:30:14 óra
2. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) + 0:01:18 
3. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Mini) + 0:03:52
…31. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) + 1:04:01
…117. Sebestyén Sándor, Bognár József (Toyota) + 4:43:30
…119. Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán (Toyota) + 4:50:15
Motorosok
1. Francisco Lopez (chilei, KTM) 2:37:54
2. Paulo Goncalves (portugál, Husqvarna) + 0:01:08
3. Cyril Despres (francia, KTM) + 0:04:08
 
Összetett

Autósok
1. Peterhansel, Cottret 5:34:26
2. Al-Attijah, Cruz +0:06:33
3. Lucio Álvarez, Bernardo Rolando Graue (argentin, Toyota) + 0:18:11
…29. Szalay, Bunkoczi + 1:49:37
…112. Sebestyén, Bognár + 9:18:18
…113. Pócsik, Farkas, Szaller + 9:24:14
Motorosok
1. Despres 6:15:03
2. Lopez + 0:02:51
3. Pal Ullevalseter (norvég, KTM) + 0:04:59