A 2013-as Dakar második napján, vasárnap a perui Pisco környékén versenyzett a mezőny, összesen 327 kilométer (242 km szelektív) volt a táv.
Az autósoknál az első napi jó kezdés után Carlos Sainz nem tudta megtartani a vezetést, a Red Bull-os buggy-val az 75. kilométer után rosszul navigált, körbe-körbe autózott egy darabig. Hasonlóan  járt csapattársa, Nasszer Al-Attijah és a MINI-s Nani Roma is. A nyitónapon harmadik Guerlain Chicherit-nél az SMG buggy műszaki hibája hozott jelentős visszaesést.
“Meg kell vizsgálnunk a GPS-t, valami baj lehet vele. Bizonyos pontokon kétszer-háromszor is jártunk, de nem vette fel az adatot, aztán azt mondtuk, hogy jó, akkor most már menjünk tovább. 15 km-rel később aztán rendbe jött. Nem tudom, mi volt, utána kell néznünk” – mondta Sainz.
A nap nyertese az élő Dakar-legenda, Stephane Peterhansel lett, a MINI-vel elsőként ért be, ez immár 60. szakaszgyőzelme. A dél-afrikai Giniel de Villiers bő két és fél perces hátránnyal lett második a Toyota Hiluxszal, míg a 3. – kis híján 5 perc lemaradással – az SMG-s Ronan Chabot volt.
A BMW-s X-Raid csapatnál az argentin Orlando Terranova 4. helyének örülhettek. Sainz, Roma, Chicherit és a hummeres Robby Gordon is a top10-en kívül végzett. 
Mivel szombaton csak egy rövidke szakaszt tettek meg, így a mai eredmény alapvetően befolyásolta az összetettet, a mai első befutók ugyanabban a sorrendben állnak ott is.
A 2. szakasz videón
A legjobb magyar egység a Szalay Balázs, Bunkoczki László kettős volt, az Opel Mokkával a 30. helyen végeztek, kilenc helyet előrébb lépve a nyitónap után.
“Beküldtek minket a nagy homokozóba, sehol sem volt más, csak homok, homok és homok, amerre a szem ellát. A hatvanadik kilométernél meg egy jó magas dűne, amire sehogyan sem tudtunk felmenni. Próbáltam egyszer, kétszer, háromszor… aztán negyedszerre elakadtunk, úgyhogy elő kellett venni a homokfutókat és a lapátokat. Elvesztettünk több mint tíz percet, így nem gondoltam, hogy ennyit tudunk javítani” – mondta az Opel Dakar Team pilótája. 
“A rajt után nem sokkal láttunk egy ripityára tört versenygépet, majd bent a közepe táján egy autót, ami nagy füsttel égett, mi is előztünk, minket is előztek – Robby Gordon például úgy száguldott át a buckákon, mintha nem is érintené a kereke a földet -, szóval voltak kalandjaink. De mi Mokkánk szerencsére remekül bírta a sivatagot, egyáltalán nem melegedett” – tette hozzá.
“Nekünk az égvilágon semmi gondunk sem volt a pályának azon a részén, és én az ásást is annak tulajdonítom, hogy fél éve nem ültünk versenyautóban sivatagban. Balázs egész nap tökéletesen betartotta a taktikai utasításaimat – tőle szokatlan módon egyébként – és az ésszel autózás meghozta az eredményét” – mondta Bunkoczi.
A másik két magyar autós egység, a Sandlander Toyota Land Cruiserekkel a top100 külső határán végzett. A Pócsik – Farkas – Szaller triót a 108. helyen rangsorolták a nap végén, míg a Sebestyén Sándor –  Bognár József duó a 117. lett. Ők egy balesetet is megúsztak: egy argentin csapat autója hátulról belecsúszott a Toyotába a homokdűnék között rendezett szelektíven. A balesetben a Land Cruiser hátulja összetört, de a szervizcsapat minden eshetőségre felkészülve várta a kettőst a táborban. A csapattagoknak nem esett baja.
A sandlanderesek összetettben közvetlenül egymás mögött, a 111-112. helyen állnak két napot követően.
A motorosoknál szintén átrendeződött az élmezőny, a szombati elsők visszaestek, a navigáció őket is megtréfálta. A győztes López, a rutinos Frans Verhoeven, a címvédő Cyril Despres is csak a sűrűjében ért be, vasárnap a spanyol Joan Barreda Bort győzött a Husqvarnával – ez második dakaros szakaszgyőzelme. 
Mögötte is két kisebb név, az idén nem induló Marc Coma KTM-s segítője, Juan Pedrero, és a Husqvarna ausztrálja, Matt Fish ért be. A különbségek persze még nem nagyok, az első 11 10 percen belül van, Despres összetettben az 5.
A kamionosoknál a címvédő, Gerard de Rooy duplázott az Iveco volánjánál, mögötte Ales Lopraisék lettek a másodikok a Tatrával. A 3. hely de Rooyék csapattársainak , a Miki Biasion vezette ivecósóknak jutott.
A quadoosoknál a favoritnak számító argentin Marcos Patronelli állt az élre, mögötte a szombaton is jól teljesítő Sebastian Husseini és a chilei Ignacio Nicolas Casale ért be.
A verseny ma a Pisco és Nazca közötti 342 km-es (243 km szelektív) szakasszal folytatódik.
A 2013-as Dakar-rali állása: 2. szakasz, Pisco-Pisco, (327 km/242 km gyors)

Autósok

1. Stéphane Peterhansel (frnacia, Mini) 2:35:38 ó
2. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) + 0:02:35
3. Ronan Chabot (francia, SMG) + 0:03:52
…29. Szalay Balázs (Mokka) + 0:46:07    
…108. Pócsik László (Toyota) + 4:10:02  
…117. Sebestyén Sándor (Toyota) + 4:28:27  

Motorosok:
1. Joan Barreda Port (spanyol, Husqvarna) 2:42:31 ó
2. Juan Pedredo (spanyol, KTM) + 0:03:16
3. Matt Fish (ausztrál, Husqvarna) + 0:05:53
Összetett:

Autósok: 1. Peterhansel 3:00:20
Motorosok: 1. Barreda Port 3:24:11