2013-ra változtattak a rendszámokon Írországban. Egyesek szerint a változtatás oka a számmisztikában keresendő, így azon írek, akik triszkaidekafóbiában szenvednek, fellélegezhettek: ezentúl nem fog önállóan szerepelni a rendszámokon lévő 13-as szám.

Az ír rendszámok első két karaktere eddig a gépjármű forgalomba helyezésének évét volt hivatott jelezni, így az idén kiadott rendszámok első számjegye a 13-as lett volna. Most azonban az Ír Közlekedési Hatóság új formulát vezetett be. Az új rendszámok január és június vége között 131-gyel, július és december között 132-vel fognak kezdődni.

Conor Faughnan, az Ír Autós Egyesület vezetője szerint némileg a misztikus szám is befolyásolhatta a döntést, a változtatástól azonban főleg piacserkentő hatást várnak. Az eddigi rendszer alapján ugyanis nem lehetett pontosan megállapítani az autók életkorát, hiszen az év elején vett gépjárműveket még valószínűleg az előző évben gyártották, az év végén vásárolt autókat pedig már az adott évben.
Ugyan meglepő lehet számunkra a magyarázat, de a szakértők szerint ennek köszönhetően az ír vásárlóközönség 80 százaléka jellemzően az év első felében vásárolt új autót, ami anyagi szempontból veszélyeztette az autókereskedőket.

Nem ez az első alkalom Írországban, hogy rendszámtáblákra vonatkozó változtatásokat terveztek. 2008-ban az ír Zöld Párt már szorgalmazta, hogy teljesen távolítsák el az autók forgalomba helyezésének évét a rendszámtáblákról a lakosság autóvásárlási szokásának megváltoztatása érdekében, de akkor nem történt erre irányuló intézkedés.

Egyesek szerint az ír szokásokon nem fog változtatni az új rendszer, részünkről pedig csak egy kérdés maradt: nem lenne egyszerűbb az autó papírjain szemrevételezni a pontos gyártási évet?