Az ország útjai hétfő délelőtt helyenként sónedvesek, az alsóbbrendű utak pedig jégbordásak, havasak lehetnek, és a csapadék visszafagyhat az utakra – mondta Hajdú Márton. A katasztrófavédelem helyettes szóvivője fokozott figyelemre intette a közlekedőket, jelezve: aki teheti, ne induljon útnak ott, ahol ónos eső esett, mivel rendkívül veszélyes útszakaszok is előfordulhatnak.

Hajdu azt is elmondta, hogy a havazás, az ónos eső miatt országosan több mint hatvan balesetnél volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozó egységeinek – 870 embernek – a munkájára. A balesetekben 27-en sérültek meg, halálos áldozat szerencsére nem volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében három megyére, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod megyére adott ki narancssárga riasztást ónos eső miatt.

A budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat és fontosabb mellékutakat egész éjjel takarították a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársai, a többi mellékút azonban reggel még csúszós – tájékoztatta az FKF hétfő reggel az MTI-t. A BKV járatai elindultak.

A fővárosban vasárnap éjfél körül állt el az ónos eső. A társaság éjszaka 59 munkagéppel dolgozott az utakon, egyes mellékutak síkosságmentesítését azonban csak a hétfő nappali műszakban kezdik meg.

Az FKF arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy takarítsák le az ingatlanjaik előtti járdaszakaszt a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

MTI