A téliesre fordult időjárás, a hagyományostól eltérő vezetési stílust kíván meg, tekintettel a megváltozott útviszonyokra, közlekedési körülményekre. A csúszós útfelületen történő közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván.


Alapvető, hogy vezessünk lassabban ilyenkor, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására. Számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik. A télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, téli gumival is, amely nemcsak havon, de hideg időben is nagyobb tapadást nyújt a nyári gumikkal szemben.

Ha a hőmérséklet 0 C fok alá süllyed, számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy, ami tovább növeli a csúszásveszélyt. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló, úgy a kerekek leblokkolhatnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor a jármű már újra a kívánt irányban áll!

A téli időszak a gyalogosok közlekedésére ugyancsak nagyobb veszélyt jelent. A csapadékos, ill. csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.


A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világítóberendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására. Fontos, hogy a szélvédők tisztán tartására szolgáló berendezések működjenek, fagyálló ablakmosó folyadék és jó állapotú ablaktörlő lapát is szükséges. Érdemes ellenőriztetni az akkumulátor állapotát is. Elindulás előtt tisztítsák meg az autót a hótól, jégtől, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen!

Ha hosszú útra indulunk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosó tartályt feltölteni, hóláncot, ill. hólapátot vinni. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, hóban történő elakadáskor, nagyobb torlódások esetén ezek jó szolgálatot tehetnek.