Újabb rovert akar a Marsra küldeni az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Az ügynökség keddi tájékoztatója szerint az új marsjáró robot a vörös bolygón már szolgálatban lévő Curiosity (Kíváncsiság) építésekor fel nem használt anyagokból készülne és ugyanazt az újdonságszámba menő landolási rendszert használná, amellyel elődje 2012 augusztusában leszállt a Marson. 2020-ban indulhat.

Az újabb Mars-misszióra 1,5 milliárd dollárt (324 milliárd forint) fordítanak a tervek szerint, azt azonban a tudósok még nem részletezték, hogy a 2020-ban útnak induló roverre milyen feladatok várnak a bolygón.

A NASA szerint a projekt további lépés afelé, hogy 2030-as években embert küldjenek a Marsra.

A Curiosity kétszer olyan hosszú és legalább ötször olyan nehéz, mint a korábbi marsautók bármelyike. 899 kilót nyom, miközben 2,9 méter hosszú, 2,7 méter széles és 2,2 méter magas, tehát megfelel egy földi kisautónak. Az átlagsebessége 30 méter/óra, de képes akár 90 m/órás sebességre is. A kétévesre tervezett misszió során 19 kilométert fog megtenni.

A Curiosity olyan anyagokat keres a felszínen, amelyek az élet fenntartásához nélkülözhetetlenek, így például szerves anyagokat. Egyelőre nem talált olyan vegyületeket, amely az élet “építőkockája” volna.