M0 egy webkamerából
M0 egy webkamerából

Figyelik az autósokat Budapesten

Figyelik az autósokat Budapesten

M0 egy webkamerából
A fővároshoz közelítve a nullás előtt az M1-esen és az M7-esen is van egy ilyen kijelző
Könnyen értelmezhető mit jelent
Most nincs torlódás
Mobil kapcsolatban állnak egymással a táblák
Ahol piros ott torlódnak legjobban
Fotó megosztása:

Könnyen értelmezhető mit jelent

Könnyen értelmezhető mit jelent

Változtatható jelzésképű forgalomjelző digitális táblákat helyez ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKK Közút több főút mellé; a kijelzőkön a Duna-hidakhoz eljutáshoz szükséges időt jelzik majd. A táblák így csökkentik a forgalmi dugók kialakulásának lehetőségét, mivel a kijelzett információ alapján a torlódó útvonalakról és hidakról a gyorsabb átjutást biztosító átkelők felé terelik a forgalmat.

Budapesten az M1-M7 autópálya közös szakaszán és a 6-os számú főút bevezető szakaszán, valamint kapcsolódó főútjain, a Budafoki úton és a Szerémi úton helyeznek el ilyen kijelzőket, illetve a hozzájuk kapcsolódó kamerás megfigyelésre, járműazonosításra és számlálásra alkalmas “intelligens végpontokat”. A kijelzőket az év végéig elhelyezik.

A rendszer automatikusan meghatározza az eljutási időket a Duna különböző hídjaihoz, majd az adatokat megjeleníti a bevezető szakaszokra telepített változtatható jelzésképű táblákon, megkönnyítve ezzel a gépjárművezetők dolgát az útirányválasztásban.

A kamerás rendszámfelismerésre épülő rendszer lényege, hogy két állandó mérőhely (rendszámfelismerő kamerás portál, vagy konzol) között meghatározza a Duna hidakig tartó tényleges utazási időket.

A mérések az egyes járművek szakaszsebességét számítják, de a fejlesztendő központi egység a várható eljutási idők tényleges értékét – a mérőpontokon áthaladó járművek pillanatnyi és szakaszsebességének értékelésével – számos mérés átlagából, valamint a forgalom intenzitásának jellemzőiből (összforgalom az úton, sávok kihasználtsága) határozza majd meg

A forgalomtechnikai adatok értékelése valós időben történik, a rendszer a szokásostól lényegesen eltérő folyamatok esetén szükség szerint figyelmeztető jelzéseket ad a BKK Közút forgalomfelügyeletének.

Hasonló táblákat telepítettek korábban az M0-körgyűrű több csomópontjában is, amelyen a körgyűrűről elérhető települések és autópályák eléréshez szükséges időt írják ki.