Egyre inkább körvonalazódik a Renault új olcsó autójának terve. A francia La Tribune szerint a Nissannal közösen kidolgozott projektben két modell is szerepel.  

2014 végére készülhet el az 5000 euróért (1,4 millió forint) kínált új modell, amelyben nagy mutatvány nincs, hiszen ez az első Dacia Logan romániai árszintje. Ugyanakkor terveznek egy autót 3000 eurós (860 000 forint) áron is.

Természetesen mindkettő csak a fejlődő piacokra készülne, ahol jóval kevesebb biztonsági normának kell megfelelni. Indiában a Chennai üzemben  készülnének az autók, hivatalosan Európába nem kerül belőlük. Az olcsóbb modell elkészítésénél a Tata Nanót is megvizsgálják, amely a világ legolcsóbb autójaként egyelőre csak a problémákkal tudott ismertséget szerezni, sem mint sikereivel.

Az alapárba valószínűleg csak a legalapvetőbb műszaki megoldások férnek bele, így légzsák, blokkolásgátló biztosan nem lesz az autóban (Európában viszont ezek már kötelezőek), de az ülések, a műszerfal kialakítása is nagyon egyszerű lehet csak. Másként lehetetlen ilyen árat tartani. Már 2008-ban szó volt róla, hogy a RenaultNissan az indiai Bajaj gyártóval közösen készít ellenfelet a Nanónak, de eddig nem valósult meg.

“A Renault rendkívül jó az olcsó, belépő szintű szegmensben, a Dacia márkájú autói kiemelkedően jövedelmezőek” – mondta Gaetan Toulemonde, a Deutsche Bank elemzője az Automotive Newsnak. “Nincs kétségem afelől, hogy az indiai autó elindítása is sikeres lesz.”

Mint minden más autógyártó, a Renault is küzd ez európai eladások visszaesésével, amivel szemben igyekszik a feltörekvő piacokra koncentrálni, ahol a kereslet továbbra is erős, főként az olcsóbb modellekre. Utóbbinak köszönhetően a Renault már idén elérheti a 2016-ra kitűzött céljait.

Nem egyértelmű, hogy ezeknek a modellnek van-e köze a Datsun márka korábban bejelentett feltámasztásához. A Nissan olcsó márkája is 2014-re ígéri első autóját.