Kátyúnyomozás: mit tehet az állampolgár?
Kátyúnyomozás: mit tehet az állampolgár?

Százmilliós kifizetés kátyúkár miatt

Százmilliós kifizetés kátyúkár miatt

Kátyúnyomozás: mit tehet az állampolgár?
Nem volt földrengés, az eső mosta ki a töredezett aszfaltot
Eltörpülök a kátyú mellett
Ha ilyet látsz, hívd a kátyúvonalat: 06 40 18-88-66!
Azokra les, akik nem ismerik az állapotokat mifelénk
Legveszélyesebbek az éles peremű úthibák
Mindennapjaim részévé vált a 12 gödör az irodáig
Százmilliós kifizetés kátyúkár miatt 21
Egyre kevesebb lyuk a fővárosi utakon - állítja az FKF
Százmilliós kifizetés kátyúkár miatt 23
Százmilliós kifizetés kátyúkár miatt 24
Fotó megosztása:
Százmilliós kifizetés kátyúkár miatt 25 A hazai autósok 28,9 százaléka már hajtott bele kátyúba a magyarországi utakon úgy, hogy mindez sérülést is okozott a gépjárművében – derül ki a Generali Biztosító nemrég elkészült felméréséből.

1200 fős reprezentatív kutatás szerint, a budapesti autósok helyzete tűnik a legrosszabbnak, hiszen az ő esetükben 40 százalékos a kátyú okozta sérülések az aránya, míg például a falvakban vagy a városokban alig több mint 25 százalék.

A biztosítónak az idei évben több mint 6,6 milliárdos casco kifizetése volt, melyből a társaság számításai szerint nagyságrendileg 3% körüli, vagyis megközelítőleg 200 millió forint volt az az összeg, amit kátyúkárok miatt térítettek. És ez csak egy biztosító.

Jól szemlélteti a problémát az is, hogy a Magyar Közút Zrt. az általa kezelt 30 ezer kilométeres  úthálózaton 2012 november közepéig közel 78 ezer tonna kátyúzó anyagot használt fel több mint 800 ezer négyzetméternyi úthiba megszüntetésére, a munkálatokra 6,5 milliárd forintot fordítva. Ennek ellenére 100 ezernél is több betömetlen kátyú lehet az országban a becslések alapján. A várható lehűlés miatt pedig hamarosan megsokszorozódhat a kátyúk száma.

A kátyúkárt főszabály szerint – ha nincs cascónk vagy kátyúkár kiegészítőnk – az adott út tulajdonosának kell bejelentenünk, lehetőleg minél hamarabb, de öt napon belül. Mindenképpen készítsünk fényképet az esetről.

Az idén a Generali a kötelező biztosítás mellé olyan kiegészítő szolgáltatást is kínál, mely kátyúkárra nyújt védelmet.