A Los Angeles Autoshow nemcsak az új autókról szól, de immár kilencedik alkalommal helyet ad egy másik rendezvénynek, autóipari tervezők versenyének is, ahol a mobilitás egy-egy témájához kell elkészíteni elképzeléseiket. A november végén nyitó eseményre egy 2025-ös rendőrségi jármű elkészítése a feladat. A BMW leányvállalata, a Designworks USA is indult.

Repülő robot üldözi a gyorshajtót 1
Repülő robot üldözi a gyorshajtót 2

Repülő robot üldözi a gyorshajtót

Repülő robot üldözi a gyorshajtót

Repülő robot üldözi a gyorshajtót 7
Repülő robot üldözi a gyorshajtót 8
Repülő robot üldözi a gyorshajtót 9
Repülő robot üldözi a gyorshajtót 10
Fotó megosztása:
Repülő robot üldözi a gyorshajtót 11


Szerintük az ideális közlekedésrendészeti jármű az ePatrol. Járgányuk moduláris felépítésű és drónokat is használ. A két földi egység az első kerekeket használó egykerekű robot, míg a harmadik egy repülő szerkezet. Sűrű forgalomban sokkal könnyebben manőverezhetnek a kisebb drónok, mint a teljes egység.

Ha a földi robotok elhagyják a fő modult, akkor a járgány orrában lévő szerkezet bekapcsol, hogy lebegtetéssel irányítható maradjon a fő modul. A drónok amellett, hogy üldözés közben információkat küldenek a menekülőről a rendőrségi központba, impulzusfegyverükkel képesek blokkolni, megállítani a járművet.

Az áramvonalas külső különleges szövött anyagból készül, amelyhez alumínium huzalt, szén- és polimer szálakat használnak. A jármű az energiát az útból nyeri. A hagyományos szélvédő helyett hatalmas képernyőt néz a járőr az autóban, ahol közlekedési adatok, balesetekről szóló hírek és a drónoktól érkező információk is megjelennek. A képernyő ugyanakkor kifelé is aktív, a többi járműnek tud információkat megjeleníteni.

Nemcsak a BMW de a Mercedes is tervezett rendőrautót az amerikai autókiállításra, az Ener-G-Force azonban sokkal életszerűbb.