A környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos hajtással működő autókat választják: a friss kutatási adatok szerint a háztartásokban található gépkocsik 85 százaléka benzines, 14 százaléka dízel üzemű. Bár a növekvő üzemanyagárak miatt sokan keresnek alternatív megoldást, a hibrid hajtású autók helyett többen váltanak inkább kerékpárra – derül ki a Robert Bosch Kft. megbízásából a Medián által készített kutatásból.

A Bosch szerint a belsőégésű motorok kutatás-fejlesztésében környezetvédelmi és fogyasztási oldalról egyaránt vannak még komoly kiaknázatlan lehetősége, de a társaság előrejelzései szerint 2025-től az elektromos hajtás aránya olyan mértékben növekszik majd világszerte, hogy számottevően csökkenhet a pusztán belső égésű motorral felszerelt járművek száma. Az Európai Unió közlekedési stratégiája is az alternatív, környezetkímélő megoldásokat szorgalmazza.

Az elektromos korszakváltásnak egyelőre azonban nyoma sincs itthon: A 2400 fő személyes megkérdezésével készült reprezentatív felmérése kimutatta, hogy a magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid hajtású, ez az alacsony arány pedig 2008 óta változatlan.

A felmérésben, amely 2008-ban indult, majd 2010-ben és 2012-ben is megismételték, a szervizek ismertségére is rákérdeztek. A Bosch Car Service hálózat 2012-ben is megőrizte piacvezető pozícióját, legismertebb autószerviz-hálózat Magyarországon, minden harmadik autós ismeri.