Beköszöntött a tél, leesett az első hó, sokan még csak ilyenkor rugaszkodnak neki - helytelenül- a téli gumi vásárlásnak.
Beköszöntött a tél, leesett az első hó, sokan még csak ilyenkor rugaszkodnak neki - helytelenül- a téli gumi vásárlásnak.

Márkakisokos téligumi vásárláshoz

Beköszöntött a tél, leesett az első hó, sokan még csak ilyenkor rugaszkodnak neki - helytelenül- a téli gumi vásárlásnak.
Márkakisokos téligumi vásárláshoz 8
Márkakisokos téligumi vásárláshoz 9
Márkakisokos téligumi vásárláshoz 10
Fotó megosztása:
Egyesek csak az akciókra figyelnek, mások a már jól bevált márkát részesítik vásárlásnál előnyben, míg sokan azt sem tudják, hogy milyen köpenyt kéne venniük járművükre. Aktuális összeállításunk a téli gumik piacán kiigazodóknak nyújt útmutatást, a fontosabb márkák és kategóriák vázlatos bemutatásával. Kezdjük az utóbbival!

A személyautó abroncsszektor termékei három nagy csoportra bonthatók, a sor a gazdaságos köpenyekkel indul, ezt követik a minőségi középkategóriások, majd a ranglétra csúcsán a prémium gyártók állnak. A prémium márkák termékeiben találhatók meg a legújabb gumikeverékek, futófelületi kialakítások, egyszóval aki semmilyen téren sem kíván kompromisszumot kötni, fogékony az élvonalbeli technológiai eljárásokkal készült köpenyekre, az itt keressen magának való abroncsot. A nagyteljesítményű, drága járművek tulajdonosai számára a prémium kategória jelenti az ideális megoldást – például: Continental, Bridgestone, Goodyear, Michelin, egyes Hankook, Pirelli és Nokian gumiabroncsok.

A minőségi középkategóriába általában a nagy gyártók másodvonalas márkái sorolhatók, melyeknek méretkategóriája a kisautóktól egészen a nagy limuzinokig, hobbiterepjárókig terjed. Jellemzően magas minőséget képviselnek, képességeik megközelítik a prémium darabokét, ilyenek például: a BF-Goodrich vagy a Semperit is.

A gazdaságos régió az árérzékeny ügyfelek igényeit igyekszik kielégíteni, az eleve nyomott vételárakat sokszor jelentős akciókkal mérséklik a kereskedők. Attól, hogy egy abroncs ebbe a mezőnybe tartozik, még nem feltétlenül jelenti, hogy silány minőséget képvisel. A legtöbb ilyen márka egy-egy nagyobb mamutcég szárnyai alatt működik, és azok néhány éves újításait, korábbi sikeres mintázatait, anyagösszetételét kapják meg. Kevesen tudják, hogy például a Barum, a Matador és a Viking a Continental, a Riken a Michelin, a Debica pedig a Goodyear csoporthoz áll közel.

Vásárlás előtt vessünk egy pillantást a legfrissebb teszteredményekre (frissülő adatbázis található a marso.hu weboldalon), vagy kérjük ki a gumiszervizesek véleményét. Fontos tisztázni, hogy mire is használjuk leginkább az autónkat, mik az abronccsal szemben támasztott követelményeink. Ha zömében városban autózunk, akkor felesleges a nagyobb sebességi indexszel ellátott változatokra áldozni. Ha kis pénzből szeretnénk tartós megoldást, akkor a teszteken magas futásteljesítményt elért, megfizethető árú köpenyekre fókuszáljunk. Érdemes figyelni a téli gumi akciókat is, nemcsak a csökkentett vételárral, hanem az egyes helyeken (általában 4 db-os szett vásárlásakor) kínált grátisz üzemanyag utalvánnyal, ingyenes házhoz szállítással is sokat spórolhatunk. Bizonyos márkák kizárólag adott hálózaton belül érhetők el, ilyen például a népszerű cseh Matador és a finn Nokian, melyek csak a Marso abroncsszerviz értékesítési pontjaiban vásárolhatók meg. Érdekesség, hogy a világ legészakabbra fekvő gumiabroncsgyártó vállalata a Nokian, így nem meglepő, hogy különösen jól ismerik a téli időjárást. Ennek fényében érthető, hogy a német autóklub (ADAC) idei téli gumi tesztjén a Nokian WR D3-as a legjobbaknak járó “Jó” minősítést kapta meg – remek példa a minőség és az elérhető ár ideális ötvözetére!