Autóipari akciótervet mutatott be az Európai Bizottság. A stratégia célja, hogy az európai autóipar a világ élvonalában maradjon, a járművek biztonságosabbak és környezetkímélőbbek legyenek, és több magas képzettséget igénylő munkahely jöjjön létre, négy pillérre épül – ismertette ma az illetékes biztos.

Akció az európai autóiparért 1
Akció az európai autóiparért 2

Akció az európai autóiparért

Akció az európai autóiparért

Akció az európai autóiparért 8
Akció az európai autóiparért 9
Akció az európai autóiparért 10
Akció az európai autóiparért 11
Akció az európai autóiparért 12
Fotó megosztása:
Akció az európai autóiparért 13


Antonio Tajani kifejtette, hogy az akcióterv egyrészt elősegítené a beruházást a fejlett technológiákba és az innovációba, javítaná a piaci feltételeket, elősegítené az európai autóipar kijutását a világpiacra, valamint előmozdítaná a képzésbe történő befektetést.

Az első pillér keretében intézkedéscsomag készül a széndioxid- és egyéb károsanyag-kibocsátás, valamint a zajszint csökkentésére, a közúti biztonság javítására, valamint az alternatív üzemanyagok, mint például az elektromos áram, a hidrogén vagy a földgáz elterjesztésére. Emellett javaslat készül az elektromos autók töltőcsatlakozójának egységesítésére is.

A piaci feltételek javítását az egységes piac erősítésével érné el a bizottság; javítani szeretnének a típusengedélyezés rendszerén, a tisztességtelen verseny visszaszorítása érdekében pedig a piac ellenőrzésén is. Ezen túlmenően pedig azt javasolják, hogy a jövőben minden jelentősebb politikai kezdeményezést olyan szempontból is meg kelljen vizsgálni, hogy az milyen hatással van az európai autóiparra és annak versenyképességére.

A globális piacra jutást kereskedelmi megállapodások révén szeretné elősegíteni az Európai Bizottság, ezen kívül pedig a járművekre vonatkozó előírások fokozottabb nemzetközi összehangolását sürgetik, amelynek célja végső soron egy nemzetközi típusengedélyezési rendszer létrehozása, valamint az elektromos autókra és akkumulátoraikra vonatkozó biztonsági előírások globális egységesítése.

Akció az európai autóiparért 14


A képzésbe történő beruházás előmozdításával pedig azt kívánja elérni az Európai Bizottság, hogy az oktatás kövesse a szektor strukturális változásait, a munkaerőpiaci kínálat a képzettségek tekintetőben megfeleljen a kereslet kívánalmainak. Erre a célra a bizottság az Európai Szociális Alapot is felhasználná.

A szektor létfontosságú Európa jóléte és a munkahelyteremtés szempontjából – szögezi le közleményében a bizottság. Ezért a testület összehangolt európai fellépést sürget a jelenlegi válsággal szemben. Ennek érdekében a bizottság még novemberben tárgyalóasztalhoz ültetné az iparág képviselőit, a szakszervezeteket és a kormányok képviselőit. A testület megítélése szerint a közelmúlt gyárbezárásai és a kereslet visszaesése miatt összehangolt módon kell kezelni a feleslegessé vált gyártókapacitások problémáját, az állami támogatások és keresletösztönző intézkedések kérdését.

A bejelentett intézkedéscsomag minden szükséges politikai támogatást megad az európai autóiparnak – szögezte le Antonio Tajani vállalkozási és iparügyekért felelős uniós biztos.

“Európában készülnek a világ legjobb autói, és a bizottság azt akarja, hogy ez így is maradjon(…) Az autóipar minden szükséges erőforrással rendelkezik, hogy leküzdje problémáit, versenyképes maradjon, és fenntarthatóvá váljon, gyártóbázisát pedig Európában tartsa. A tovagyűrűző hatások miatt pedig ez az egész európai iparnak lendületet adhat” – vélekedett az olasz politikus.

Akció az európai autóiparért 15


Az euróválság és az európai kereslet visszaesése miatt az Európai Bizottság abban bízik, hogy a feltörekvő országok piacai keresletének bővülése exportlehetőséget teremt az európai autógyártók számára, ehhez ugyanakkor a versenyképesség és a fenntarthatóság növelésére van szükség – állapítja meg az Európa Bizottság.

A testület ismerteti, hogy a teljes vertikumot tekintve az európai autóipar több mint 12 millió embernek ad munkát közvetve vagy közvetlenül, a többi között például több ezer beszállítónak, kis- és közepes vállalkozásoknak egyaránt. Az iparág az unió GDP-jének 4 százalékát adja, kereskedelmi mérlege 2011-ben pedig 90 milliárd eurós többletet mutatott, vagyis az európai autóexport ennyivel haladta meg az importot. A bizottság arra is rámutat, hogy a szektor évente átlagosan 30 milliárd eurót fordít kutatásra és fejlesztésre, és ezzel vezető az innováció területén a versenyszférában.

Az iparág gazdasági helyzetét tárgyalva a bizottság ugyanakkor arra is kitér, hogy ötödik éve folyamatosan csökkennek az újautó-eladások az Európai Unióban. 2012-re 8 százalékos visszaesést jósolnak az előző évihez képest, ami azt jelenti, hogy 2012-ben összesen 12,1 millió új jármű talál gazdára az előrejelzések szerint. Növekedésre legkorábban 2014-ben vagy 2015-ben számít az Európai Bizottság, amely szerint az eladások a következő 4-5 évben bizonyosan nem érik el a válság előtti szintet.

Forrás: MTI