18 000 rendőr és közel 3900 polgárőr volt jelen a közutakon, a kegyeleti helyeken, illetve a temetők környékén a 2012. október 29. és november 4. közötti időszakban – számol be a police.hu. Azt követően rendelte el a fokozott rendőri jelenlétet dr.Hatala József r. altábornagy, országos rendőrkapitány, hogy a korábbi hétvégén 348-an sérültek meg közlekedési balesetben, 15-en vesztették életüket.


A razzia során – a hivatalos megfogalmazás szerint –  a rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak a gyorsforgalmi úthálózat közlekedésbiztonságára, ennek keretében elsősorban a sebesség nem megfelelő megválasztására visszavezethető balesetek megelőzése érdekében folytattak aktív sebességellenőrzést. Persze vélhetően a költségvetés is “boldog” a várható bírságok nyomán, hiszen 7248 esetben regisztráltak gyorshajtást.

Az említett időszakban 34 127 fő ittasságát vizsgálták, amely 513 alkalommal pozitív eredményt mutatott, közülük 150 kerékpáros volt. A rendőrök 123 esetben tettek büntető feljelentést a járművezető ittas, vagy bódult állapota miatt. A passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése során a rendőrök 960 alkalommal intézkedtek biztonsági öv használatának hiánya miatt. 1703 szabálysértési feljelentést tettek, 7692 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, amelyek összege meghaladta a 87,5 millió forintot.

A rendőrség közlése szerint a baleseti statisztikai adatok kedvezően alakultak, hiszen 2011-ben ugyanezen időszakban tíz halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt, amelyek következtében 24 személy halt meg, míg idén hat balesetben hét személy vesztette életét.