Júliusban a vezess.hu olvasói már láthatták az új Maserati Quattroportét, miután kiszivárogtak a fotói, most megjöttek a hivatalos képek is. Egyelőre a gyár csak egy sejtető közleményt adott, ki mindenféle pontos tény nélkül, így csak a pletykákra és a sorok között megbúvó információkra hagyatkozhatunk. 

Az autó megtartotta elődje stílusát és alapvető formáit, amelyeket a frissebb Maserati-modelleken látott jegyekkel dolgoztak össze a tervezők. Úgy tudni, hogy az új négyajtós luxusautó hosszabb, de könnyebb, mint elődje. A korábbi 5052 milliméterről várhatóan 5200 milliméterre nő a kocsi hossza és hasonlóan nyúlik a tengelytávolság is, amely a korábbinál tágasabb utasteret eredményez. Ez elsősorban a nagy reményekkel kecsegtető kínai piac miatt fontos, ahol az ilyen autót vásárlók általában sofőrrel utaznak.

Elegáns az új Maserati Quattroporte 2
Belül továbbra is a luxusé a főszerep, de a mai igényeknek megfelelően egy nagyobb érintőképernyő uralja a középkonzolt, a motor gombnyomásra indul. Persze nem hiányzik az analóg óra sem.

Az alumínium jelentősebb arányú használata miatt a nagyobb méret ellenére csökken a jármű üres tömege, igaz, nem drasztikusan, de a pletykák szerint a korábbi 1990 kilónál ötvennel kevesebbet nyom majd. Már ez is javítja a dinamikát, de a motorok is kiveszik a részüket.

A Maserati egyelőre annyit árult el, hogy új motorok kerülnek a Quattroportéba, amelyeket a Ferrari mérnökeivel közösen fejlesztettek, és az olasz sportkocsigyár bázisán, Maranellóban készítenek. Nagyobb teljesítményt, ugyanakkor kisebb fogyasztás ígér a Maserati a ZF-től érkező automatával párosított motorokhoz.  

Elegáns az új Maserati Quattroporte 3


Jelenleg a Quattroporte 4,2 illetve 4,7 literes V8-as motorokkal készül, előbbi 400, utóbbi 440 és 450 lóerős teljesítménnyel. A motorról közölt fotó elárulja, hogy V8-as bizonyosan kerül a kocsiba, de hallani róla, hogy a Ferrari által fejlesztett új V6-os turbó is szerepet kap és nem lehetetlen a dízel bevezetése sem. Érdemes megnézni az autó hátsó képét, ott ugyanis van rendszám, a felirat pedig QP 530 HP, talán Quattroporte 530 horse power (lóerő)?

Az új, hatodik generációs Quattroporte világpremierjét 2013 januárjában a Detroit Motor Show-n tartja az olasz gyár. Ez lesz a Maserati növekedési stratégiájához kidolgozott három új modell egyike, 2013 során érkezik az 5-ös BMW ellenfelének szánt Ghibli, majd 2014-ben az új szabadidő-autó, a Levante. A jelenlegi nagyjából hatezerről 2015-re évi ötvenezer darabra akarják növelni az eladott autók számát.