A rendszámok folyamatos pótlása miatt a hatóság (DVLA) évről évre kénytelen felülbírálni az általuk sértőnek ítélt azonosítók forgalomba kerülésének lehetőségét. Azon rendszámok, melyek karaktereiből durva, rasszista, vallásilag sértő, vagy drogokkal összefüggő kifejezések vehetőek ki, nem kerülhetnek forgalomba.

Betiltják a sértő rendszámokat 1
Betiltják a sértő rendszámokat 2

Betiltják a sértő rendszámokat

Betiltják a sértő rendszámokat

Betiltják a sértő rendszámokat 5
Betiltják a sértő rendszámokat 6
Fotó megosztása:
Betiltják a sértő rendszámokat 7


A DVLA szakemberei évente kétszer üléseznek, hogy kiszűrjék az esetleges sértő betű- és számkombinációjú rendszámokat. Azonban olykor-olykor akaratlanul is kikerülhet a kezükből olyan rendszám, melynek karaktereiből kiolvasható sértő jelleget csak a folyamatos változáson áteső angol rétegnyelv művelői ismernek. A határozat vonatkozik azon rendszámtulajdonosokra is, akik szándékosan, polgárpukkasztásból sértő rendszámokat használnak. Ennek értelmében a PEN91S rendszámmal közlekedő Porsche-tulajdonos is kénytelen megválni azonosítójától.

Az “R” betűre emlékeztető 12-es szám miatt, nem egy rendszám került tiltólistára. Ilyen például a HE12 OIN (heroin), a TE12 ROR (terror), D12 UNK (drunk, azaz részeg), a MU12 DER (murder, azaz gyilkosság), vagy a nemi örömökkel kapcsolatos durva kifejezés, a JE12 KOF, azaz jerk off.

Tudja meg ön is autója valós fogyasztását! A Vezess.hu Szervizkönyv szolgáltatása megadja a választ!