Nincs akadálya a General Motors és PSA együttműködésének a német versenyhivatal szerint. A veszteséges Opel tulajdonosa, az amerikai GM, és az ugyancsak súlyos problémákkal küzdő PSA Peugeot-Citroën együttműködése ugyan bizonyos mértékű koncentrációhoz vezet, de piaci túlerőt nem okoz, ezért nincs akadálya a közös tervek végrehajtásának – közölte a bonni hatóság.

A GM és a PSA által februárban kötött megállapodással az amerikai cég 7 százalékos tulajdonrésszel a francia cég második legjelentősebb részvényesévé vált, miután egymilliárd euróval megemelte az autógyár alaptőkéjét.

Az együttműködést mindenekelőtt a több tízezer alkatrész és elem beszerzésére terjesztik ki, és közös padlólemezre és futóműre fejlesztenek modelleket. Az első ilyen kocsik 2016-ban jelennek meg. Az együttműködés célja a költségcsökkentés. Négy típust jelentettek be, amelyek az Opel, Peugeot és Citroën közös termékei lesznek.

A marketinget és az értékesítést nem vonják össze, ágazati szakértők szerint azonban hamarosan erre is sor kerülhet, és az is előfordulhat, hogy a két gyártó a teljes egyesüléssel próbálja meg túlélni a válságot.

Becslések szerint az Opel az idei első félévben minden egyes eladott kocsi után 940 euró (265 ezer forint) veszteséget könyvelhetett el, a PSA pedig értékesített gyártmányonként 790 euró (223 ezer forint) veszteséget termelt.

Az Opel és a PSA egyaránt az európai piac gyengeségétől szenved. Az értékesítés folyamatosan esik, miközben egyre nagyobb a kihasználatlan gyártókapacitás és a veszteség. A francia cégnek a héten 7 milliárd euró állami hitelgaranciát kellett kérnie finanszírozási helyzete stabilizálásához.

Forrás: MTI