Az idei év második negyedévéről készített Tom Tom dugóindex alapján 22. helyével Budapest a középmezőnybe tartozik. A komplex kutatás során, a gyorsforgalmi és városi utakon megtett utazási időt, a nap különböző szakaszaiban mérték 58 európai városban. A csúcsidőben és gyér forgalom mellett keletkezett eredmények különbségét százalékban adták meg.

A dugóverseny vesztesei

A dugóverseny vesztesei


 
Értelemszerűen minél nagyobb a végeredményként kapott arány (százalék), annál nehezebb az adott városban közlekedni. Ilyen szempontból a legnehezebben élhető európai város Isztambul lett a maga 57 százalékával.

Második helyen végzett a lengyel főváros 45 százalékkal, míg 42 százalékot kapott a franciák második legnagyobb városa, Marseille. Negyedik és ötödik helyen Palermo és Róma végzett 40 és 34 százalékkal. Összességében a mediterrán habitussal megáldott spanyoloknál jól járható az út: a legjobb tízben hét spanyol város szerepel, köztük Madrid 14 százalékkal, de az összesítést Malaga nyerte 10 százalékkal

A viszonylag jó helyezésünk ellenére, a mért adatok alapján nem kevés időt töltünk feleslegesen autónk volánja mögött. Csak 7 százaléknyi különbség jellemzi a csúcsidőben és csúcsidőn kívüli gyorsforgalmi utak járhatóságát, de a mérsékelt haladásra alkalmas utak 35 százalékos eltérést produkáltak. Így átlagosan 29 perccel többet sodródhatunk a csúcsidőben kialakult autóáradattal, ami évente 74 órát jelent!

Ez az érték azonban minden bizonnyal sokkal rosszabb lehetett 2008-ban, mielőtt a pénzügyi és gazdasági válság kirobbant. Aki minden nap autózik, érzi, hogy azóta jelentősen csökkent a forgalom a városokban és az országutakon is.