Ki ne szeretne egy álomgarázst; speciel nekem egy kisebb is elég lenne két autóval: egy családi tágas, takarékos mindegy mivel és egy 1988-as BMW M3 Sport EVO-val. De amikor ilyesmiről álmodunk, egyszer sem gondolunk a garázsajtóra (hivatalosan: garázskapu), pedig van ám különbség.

Banki titkosítású a garázsnyitók rádiójele

Banki titkosítású a garázsnyitók rádiójele

Banki titkosítású a garázsnyitók rádiójele


Ha valaki azt gondolja, hogy a jó garázskapu is csak azt tudja, hogy elzárja a külvilágtól a helyiséget védve az ott tárolt értéket, téved. A hazai nagyjából évi húszezer darabosra becsült piac harminc százalékát magának tudó Hörmann sajtótájékoztatóján okosodtunk.

Ma, ha valaki új garázskaput vesz, szinte mindig felfelé nyílót választ, pedig az európai kontinensen a kétszárnyú megoldás volt az általános. Nem véletlen az 1935-ben alapított cég logója sem. Ám egy amerikai feltaláló is rájött, mennyivel jobb megoldás a billenő kapu, amely óriási siker lett, csak a Hörmannál kilencmillió ilyen készült 1950 óta.

Ám az egyszerű billenőkapuk már nem mennének át a szigorú biztonsági szabályozáson. A régi típusú billenőkapuk rugóinak menetei között nagy a rés, ezért a gyermekek ujjait könnyen becsíphetik.
A Hörmann szekcionált garázskapukat (persze ez is amerikai ötlet) már rejtett húzórugókkal szerelik, és a kapu lamellái között sem áll fenn a becsípődés veszélye.

Az Apple termékeit másolták az új távirányítóknál

Az Apple termékeit másolták az új távirányítóknál

Az Apple termékeit másolták az új távirányítóknál


A gyerek a legfontosabb, de a házban azért akadhat még egy-két dolog, amit szeretnénk hosszabban magunkénak tudni. Ezért kell, hogy a kapu nyílászáróként is megfelelően funkcionáljon. A speciális betörésgátló reteszelés a forgónyelves zárnak köszönhetően valósul meg: a retesz segítségével a kapulap sarkait a kerethez rögzítik, így a kiemelés (amely az egyik leggyakoribb betörési módszer) gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Mint az eseményt történeteivel színesítő Doszpot Pétertől (korábbi főrendőr, most biztosítócégek káreseményeit vizsgáló cég vezetője) megtudtuk, érdemes a garázsajtók biztonságára komolyan figyelni, mert hiába választ valaki jó bejárati ajtót, ha a garázsba könnyű bejutni, ahonnan sok esetben be sem zárt ajtó vezet a lakásba. Mint Doszpot úr elmondta, a profi, életvitelszerűen rablásból élő bűnözök tökéletesen tisztában vannak az ajtók közötti különbséggel.  

Nemcsak erővel próbálkoznak a betörök, a profibbak az autókhoz hasonlóan a távirányító jelének klónozásával is próbálkoznak. Erre válaszul idéntől a Hörmann bevezette BiSecur rendszerét. A Bochumi Egyetem kriptográfiával foglalkozó specialistái dolgozták a megoldást, amely az online banki szolgáltatások során használthoz hasonlóan 128 bites titkosítással kódolja a rádiójelet.

Energiát spórol és gyorsabban nyit a modernebb motor

Energiát spórol és gyorsabban nyit a modernebb motor

Energiát spórol és gyorsabban nyit a modernebb motor


“A titkosítással az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy rádióhullámokon keresztül senki nem szerez könnyedén és észrevétlenül hozzáférést a garázskapujához” – mondta el a BiSecur rendszerrel kapcsolatban Szujó László a Hörmann Hungária ügyvezetője, majd hozzátette: “Mivel a rádiós rendszer két irányban sugároz, ezért intelligensen felméri a kapu pozícióját, így felismeri azt is, hogy a garázsajtó nyitva vagy zárva van-e. Ez a szolgáltatás a felhasználók komfortérzetét hivatott növelni, hiszen így rossz idő esetén nem kell a kapuhoz kimenni ahhoz, hogy megállapítsuk, zárva van-e.”

Doszpot úr arra is rávilágított, az sem mindegy, mennyit állunk a kapu, vagy ajtó előtt, hiszen ismert bűncselekmény, amikor az autót a ház előtt várakozó sofőrtől rabolják el. A jobb motorok 25-30 százalékkal rövidebb idő alatt nyitnak-zárnak. De nem csak időt spórolnak meg,  energiát is: a cég új rendszere pl. napi öt kapunyitási ciklus esetén is körülbelül csak évi 900 forintba kerül.

Egy régi házban évi 30 000 forint spórolható új hőszigetelt garázsajtóval

Egy régi házban évi 30 000 forint spórolható új hőszigetelt garázsajtóval

Egy régi házban évi 30 000 forint spórolható új hőszigetelt garázsajtóval


Ez az összeg azonban simán meg is térülhet, sőt a komplett garázskapu ára is. A független Energia-Optimum Kft. Mérnök Tanácsadó Iroda által végzett kutatás szerint hét év alatt visszajön az ára egy új fejlesztésú ajtónak. Egy hagyományos technológiával készült földszintes családi ház régi típusú hőszigetelés nélküli, rosszul záródó garázskapuját cserélték ki a legújabb Hörmann típusúra, majd folyamatosan mérték a fűtésköltségen jelentkező megtakarítás mértékét.

Kiderült, hogy az új, hőszigetelt garázskapuval szerelve az épület energiafogyasztása lényegesen alacsonyabb, a D energiaosztályba sorolható, míg a régivel csak az ennél rosszabb, E kategóriát kapta meg. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy évente több mint 30 000 forintot is megspórolható.

Ehhez persze zárt kivitelű kapu kell, ha üveg kerül bele, romlik a szigetelés, ahogy a biztonság is. Érdekes volt hallani, hogy sajnos a rablóknak is megvan a válaszuk a ma nagyon elterjedt műanyag ajtókra (bejárati is) szinte hangtalanul átégetik a műanyag felületet, ahol be tudnak nyúlni. A Hörmann már csak fémet gyárt. Fogadják meg azt a tanácsot is, hogy szokjanak le arról, hogy kulcsaikat, táskáikat az előszobában tárolják. Persze szinte mindenki így csinálja, de a betörök is tudják ezt és erre utaznak.