Hangsebességnél gyorsabb kocsi 2 A szárazföldi sebességrekord megdöntésére készül egy gyorsasági versenyekben utazó ausztrál mérnökcsapat, amely csütörtökön mutatta be rakétameghajtású csodajárgányának néhány alkatrészét, remélve, hogy még a brit riválisok előtt elkészülnek a lövedékformájú szuperautóval.

Rosco McGlashan azóta álmodik arról, hogy egyszer ő lesz a szárazföldi sebességi rekorder, amióta 12 évesen látta a brit Donald Campbellt átlépni a 645 km/órás sebességet az ausztrál Eyre-tónál. A rekordot azóta számtalanszor megdöntötték. A jelenlegi csúcstartó Andy Green, aki 1997-ben 1227 km/órás sebességgel – a hangsebességnél gyorsabban – repesztett szuperautójával.  

McGlashan és csapata most nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy rakétameghajtású, 200 ezer lóerős szuperautójukkal elérjék az 1600 km/óra (1000 mph) álomsebességet. Az Aussie Invader 5R névre keresztelt járgány a tervek szerint 2014-ben gördül ki a műhelyből, pontosan 50 évvel azután, hogy McGlashan először látta Campbell száguldását. Már négy éve épül.

Erre a 200 000 lóerős rakétára ül a sofőr

 
Az ausztrál csapatnak azonban nemcsak a sebességgel, de az idővel is kalkulálnia kell, a brit Green ugyanis szintén az 1600 km/órás rekord felállítására készül Bloodhound SSC nevű hibridjével.

A 16 méteres Invader 5R-t folyékony oxigénnel és kerozinalapú bioüzemanyaggal működő rakéta fogja hajtani. A teljesen feltankolt járgány kilenctonnás lesz, 3 tonna az üzemanyag. A rakéta, a számítások szerint 20 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből 1600 km/órás sebességre az autót.

A 62 esztendős McGlashan reményei szerint az áramvonalas, lövedékformájú autó tesztjei már jövőre megkezdődhetnek előkészítve a terepet a 2014-es rekordkísérlethez. A britek eközben minden erejükkel azon vannak, hogy két év múlva ők is rajtvonalhoz állíthassák saját szuperszonikus autójukat.

Visszatekintés, majd 3:25-től az Invader 5R bemutatása:

Forrás: MTI