Olcsó Volkswagen Európának 2 Már évek óta hallani róla, hogy a Volkswagen olcsó autót készít, eddig azonban mindig kiderült, hogy Kínában vagy Indiában valósul meg a projekt. A legfrissebb hírek szerint azonban újabb terv készült, amelyben Európában is piacra kerülő modell szerepel.

Szakemberek szerint az elkövetkező két-három évben továbbra is csökkenni fog a nagy európai piacokon, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban az autóeladás, állítólag erre válaszul érkezik a Volkswagen konszern új modellje.

A Volkswagen ugyanazt szeretné megcsinálni, amit a Renault a Daciával. Vagyis nagyon egyszerű autókat kínálnak majd az adott kategóriában olcsóbban. Ennek megfelelően az ABS-en és a két első légzsákon kívül az alap autókban legfeljebb szervokormány lesz, a légkondicionálóért, központi zárért, elektromos ablakokért pluszpénzt kell fizetni.

Az autó alapját a cég egyik korábbi padlólemeze – amelyre az előző Golf épült – adná, amelyre háromféle karosszéria kerülne. A tervekben szerepel négyajtós szedán, kombi, illetve egyterű is, amely akár hétszemélyes konfigurációban, illetve áruszállítóként is piacra kerülne. A legolcsóbb a szedán lehet, nagyjából 6000 eurós (1,7 millió forint) ártól, a kombi ára 7000-től, az egyterűé 8000 eurótól indulna.

Ahhoz, hogy Európában is piacra kerüljön a kocsi, a motorokon csak visszafogottan tud spórolni a VW, hiszen az EU6-os emissziós normát teljesíteniük kell. Ezért elképzelhető, hogy a cég új motorjai bekerülhetnek a kocsiba, így az 1,2 TSI, illetve az 1,6 TDI.

Úgy tudni, az igazgatótanács az év vége előtt dönt a tervről, amelyet ha elfogadnak, 2014 végére készülhet el a sorozatgyártású kocsi. Azért, hogy egyik jelenlegi márkája imázsát se rontsa, a várhatóan Kínában vagy Indiában készülő kocsik új márkanév alatt kerülnének forgalomba és Európa mellett Oroszországban, Törökországban és a fejlődő országok piacain is megjelennének.

Ha már a Daciát másolják, akár lehetne a Volkswagen 13. márkája a Wartburg, mit gondolnak?