CAR 2 CAR Communication Consortium tagjai egy olyan közös technológia megvalósításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá, amely 2016-ra lehetővé teszi az autók közötti kommunikációt. A rengeteg beszállító mellett olyan nagy gyártók dolgoznak a projekten, mint a Volvo, a BMW, a Daimler, a PSA, az Audi, a Renault, a Honda, az MAN, a Volkswagen és az Opel. A szervezet az intelligens szállítási rendszerekre vonatkozó, közös európai szabvány létrehozására törekszik a közlekedésbiztonság fokozásáért.


A CAR 2 CAR égisze alatt zajló fejlesztés számos különböző projektet foglal magában. Egyes projektek az autók közötti (Car-2-Car) kommunikáció módjával foglalkoznak (például információ biztosítása útépítési munkálatok vagy közúti balesetek esetén), míg mások arra összpontosítanak, hogyan közvetíthet az infrastruktúra információt arról, hogy mi történik az útvonal mentén (Car-2-Infrastructure).

“Egy közlekedési lámpára szerelt jeladó segítségével közvetlenül lehet tájékoztatni a vezetőt arról, hogy milyen sebességet kell tartania több egymást követő zöld jelzésen való áthaladáshoz. Ez számos előnnyel jár, hiszen egyenletesebbé válik a forgalom, kényelmesebben haladhatnak a sofőrök, valamint csökken az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás is. Az együttműködés elsődleges célja azonban a közlekedésbiztonság javítása”- nyilatkozta Erik Israelsson, a Volvo Car Corporation autók közötti kommunikációért felelős részlegének vezetője.

Egy egyszerű példa a rendszer működésére, amikor az egyik autópálya lehajtóján olajfolt található, akkor az azon megcsúszó autó automatikusan jelzi a problémát, az arra tartó többi autós már előre figyelmeztetést kap. Az intelligens járművek és infrastruktúra hálózatával elkerülhetők a dugók is, hiszen ezek valós időben képesek feldolgozni a forgalmi és közúti információkat s a kevésbé zsúfolt útvonalakra terelni az autósokat.

Forrás:Volvo