A legjobb osztrák és szlovák gőzmozdonyvezetők is részt vesznek a magyarok mellett a hétvégi Mozdony Grand Prix-n a Vasúttörténeti Parkban, ahol a pályamunkások is összemérhetik tudásukat a krampácsversenyen.

A mozdonyvezetők gyorsaságukat és ügyességüket mérik össze a látványos versenyszámokban. A vasút küldeménykézbesítő korszakát megidéző, angolposta becenévre keresztelt számban a versenyzőknek a csomagok fel- és leadását úgy kell megoldaniuk, hogy a jármű közben mozgásban maradjon. A vágány mellett elhelyezett küldeményeket egy speciális szerszámmal emelik be, majd a szintén a vágány mellett elhelyezett kosárba kell dobni őket – olvasható a szervezők közleményében.

A sörmenetben a gőzmozdonyt olyan finoman kell vezetniük a masinisztáknak, hogy a csatlórúdra helyezett sörös doboz le ne essen, a tűzoltás és a kisasszonyok kiszabadítása próba alkalmával pedig a vágány melletti égő tárgyat kell eloltani a mozdonyból vett vízzel, majd a sínekhez láncolt kisasszonyokat kell kiszabadítaniuk a versenyzőknek. A feladatot nehezíti, hogy a közeli fán lógó lakatkulcsok közül ki kell választani azt, amellyel a zár nyitható.

A mozdonyok erőpróbája alkalmával a közönség idén is megválasztja a legtetszetősebb masinát a Mozdony szépe versenyben. A krampácsverseny a pályamunkás csapatok hagyományőrző versenye.
    
A Mozdony Grand Prix-t immár 12. alkalommal rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban George Stephensonra emlékezve. A krampácsversenyen harmadszor mérhetik össze tudásukat a résztvevők. A részletes program a www.vasuttortenetipark.hu oldalon olvasható.