Franciaország nemzetközi és európai fórumokon egyaránt szorgalmazni fogja, hogy korlátozzák a bioüzemanyagok hasznosítását, tekintettel az egyre jobban emelkedő gabonaárakra – mondta szerdán a kabinet illetékes szóvivője.

 A párizsi kormány egyebek mellett azt tervezi, hogy nemzetközi tanácskozást szervez a G20-as országcsoport mezőgazdasági testületeinek részvételével, hogy összehangolják az áremelkedés megelőzésével kapcsolatos teendőket.

A francia lépés összhangban van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy korlátozni kellene a növényi alapú bioüzemanyagok felhasználását egyebek mellett abból a megfontolásból, hogy az eredetileg gondoltnál kevésbé környezetbarát módon állíthatók elő, és versenyt támasztanak az élelmiszergyártásnak.

Ez abból következik, hogy a nagyobb haszon reményében, az addig élelmiszernövényt termesztő gazda üzemanyag-alapanyagot termeszt a földjén, így kevesebb élelmiszert állítanak elő, ami növeli azok árat.

A francia kormány azt tervezi, hogy a jelenlegi szinten, hét százalékban maximálja az országban a növényi alapú bioüzemanyagok hagyományos üzemanyagokban való felhasználásának arányát. Az Európai Unió korábbi terve volt, hogy 2020-ig 10 százalékra kellene növelni a bioüzemanyagok felhasználását.

Szakértői becslések szerint a bioüzemanyagok 10-30 százalékban felelősek az utóbbi időben tapasztalható élelmiszerár-növekedésért.