Mindössze minden hatodik ember tud vagy mer segíteni a sérülteken baleset estén, a bizonytalanság pedig még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegély-nyújtási ismeretek hiánya – derül ki egy friss kutatásból. A Webbeteg.hu egészségportál ezért – az Országos Mentőszolgálattal együttműködve – gyakorlati tanácsokkal segítő mobilalkalmazást fejlesztett.


“A mentők a legtöbb esetben 10-15 perc alatt érkeznek a helyszínre, tapasztalataink szerint elenyésző azon esetek száma, amikor ez idő alatt megfelelő elsősegélynyújtás történik” – nyilatkozza Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.
 
Pedig fontos lenne a mentők kiérkezéséig segítséget nyújtani. “Hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából” – hangsúlyozta a szóvivő.

2012 első félévében közel hétezer személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek következtében 250 személy életét vesztette. Körülbelül ugyanennyi, azaz hétezer dolgozó szenvedett munkahelyi balesetet, míg otthoni baleset következtében mintegy 1000 ember halt meg.

Az ezen a linken elérhető Elsősegély – Mit kell tennem? mobilalkalmazás magyar nyelven, ingyenesen nyújt vészhelyzet esetre  könnyen alkalmazható gyakorlati tanácsokat.

“Az új alkalmazás egyszerre segít az elsősegély-nyújtási ismeretek elsajátításában, illetve nyújt gyorsan elérhető konkrét tanácsokat bármilyen váratlan helyzetben. A fejlesztés során a tömör és gyorsan áttekinthető utasításokra, valamint az informatív képi megjelenítésre helyeztük a hangsúlyt, emellett telefonunk a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi defibrillátort és kórházat is megjeleníti számunkra – emelte ki Sztankó Péter, a Webbeteg.hu főszerkesztője

Legyen szó akár arról, hogy a vasárnapi ebédnél a gyermekünk félrenyel, szívinfarktusra gyanakszunk egy munkatársunknál, vagy éppen erőteljes allergiás rohamunk van, az alkalmazás megmutatja, mi a teendő. Azok, akik nem tudják telefonjukon maguknál tartani az alkalmazást, a http://elsosegely.webbeteg.hu internetes címen is elérik annak webes változatát.