A botrányt a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi napilap szellőztette meg a Kínai Kommunista Párt közelgő kongresszusához, a hatalomváltásához kapcsolódó sorozatának legfrissebb írásában. A totálkáros sportkocsi roncsairól is képet közlő újság információ szerint a Ferrariban egy ujgur és egy tibeti nemzetiségű nő is ült. Egyikük maradandó károsodást szenvedett és másikuk is súlyosan megsérült.


A hongkongi lap úgy tudja, hogy a huszonéves fiatalember félmeztelen volt, csakúgy mint az egyik nő, a másikon pedig egyáltalán nem volt ruha.
Az eset után, dacára annak, hogy a fekete Ferrari F430-asról fotók jelentek meg az interneten, és pletykák kezdtek terjedni a ferraris kilétéről, mostanáig nem derült ki semmi. A blogokban, közösségi oldalakon a témában megjelent hozzászólásokat egy éjszaka alatt törölték, a lapok központi utasításra nem nyomoztak. Ezt a Global Times című angol nyelvű pekingi napilap is szóvá tette annak idején.
Az SCMP-nek nyilatkozó források szerint a Ferrarit Ling Ku  vezette, akinek apja a Kínai Kommunista Párt központ bizottságának apparátusában fontos posztot betöltő Ling Csi-hua. Az idősebb Ling az általános iroda első embereként szolgált, a napi pártügyekért felelt egészen az elmúlt időkig.
Titkolták a Ferrarival ütköző kínai ügyét 3


Az is kiszivárgott, hogy az elhunyt fiatalember halotti anyakönyvi kivonatán hamis név szerepel, és az eset eltussolásába bevont hatósági emberek mindent megtettek annak érdekében, hogy a történtekre ne derüljön fény. Az apa állítólag a baleset másnapján is megjelent a munkahelyén, és főnökét külföldi utakra is elkísérte. Egy Linghez közeli üzletember ugyanakkor azt mondta, a férfit igen megviselték a történtek, depresszióba zuhant.
Az 56 éves politikusról tudni lehet, hogy Hu Csin-tao jelenlegi államelnök, pártfőtitkár választottja, és állítólag komoly esélye volt bekerülni a tíz év múlva esedékes, hatodik generációs csúcsvezetésbe. Az eset nyilvánosságra kerülésével az emberek első kérdése az lesz: miből telt ennek a fiatalembernek egy ilyen autóra?

Az autó:


Titkolták a Ferrarival ütköző kínai ügyét 4


2004 őszén mutatta be az F430-ast a Ferrari. Ez volt a korábbi években a márka belépő modellje. Ennek megfelelően motorja V8-as. 490 lóerős teljesítményét 8500-as fordulatnál adja le. A kétüléses sportkocsi 4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre és több mint 315 km/órás végsebességre képes.

Különlegessége volt a kormányról vezérelhető elektronikusan állítható differenciálmű, amivel a sportautó menetdinamikája változtatható. Szekvenciális sebességváltója Forma-1-es technikát rejt, így mindössze 15 századmásodperc alatt képes kapcsolni. 
Az autó jelenleg is nagyon drága, három-ötéves használt modellekért is elkérnek több mint harmincmillió forintot. Új ára 40-50 millió forint körül alakult. 
Hu Csin-tao számára mindig is rendkívül fontos volt a korrupció elleni harc, a tiszta kéz politikája, és ezt a képet is kívánta maga után hagyni. A döntés, miszerint Linget leváltja 2007 óta betöltött posztról, azt jelzi, hogy Hu kénytelen volt új irányt szabni hűséges kollégája, volt személyi titkára karrierjének. A kialakulóban lévő botrány nyilvánvalóan az ő imázsát is megtépázza, és mint a hasonló helyzetekre szokta maga is mondani: kárt okoz a pártról, a pártvezetőkről alkotott képnek, rontja hitelüket.