A pesti alsó rakpart egy részének lefedése is felmerült lehetőségként a rakparti forgalom átszervezése kapcsán – mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön, a tv2 Mokka című műsorában.


A városvezető ismertette, hogy a rakparti forgalom átszervezése kapcsán korábban közölt teljes lezárás, sávszűkítés, illetve egyirányúsítás mellett új lehetőségként merült fel a városházán, hogy az alsó rakpartot a felső síkjában lefedik és a felső területet kapnák meg a gyalogosok és kerékpárosok.

Azt mondta, neki ez a megoldási javaslat tetszik most leginkább, ugyanakkor nincs még döntés. A főpolgármester szavai szerint a 2014 és 2020 közötti uniós támogatási ciklusra dolgoznak, az előkészítés azért fontos, hogy a források megnyílásakor azonnal pályázni tudjanak.

Annak köszönhetően merült fel a pesti alsó rakpart belvárosi (Március 15. tér – Jászai Mari tér közötti) részének forgalmát korlátozása, hogy a közúti forgalom 2007 óta 10-15%-kal csökkent.

Első körben a forgalomkorlátozásra háromféle elképzelés készült. A legkeményebb lépés a gépkocsiforgalom teljes kitiltása lenne az érintett alsó rakparti szakaszról, ezt a dugóíj bevezetése tette volna lehetővé, hiszen amiatt várhatóan tovább csökkent volna a forgalom. A másik elképzelés szerint a rakparton csak északi irányba lehetne haladni, míg a legenyhébb változással járó verzió szerint 30-40 km/órás sebességhatárt vezetnének be.

Forrás: MTI
Fotó: (A Belgrád rakpartot mutatja, de cikkben említett szakaszon is hasonló lehetne.)