A tavalyihoz képest enyhén ugyan, de romló statisztika miatt az országos rendőrfőkapitány tíznapos rendőri akciót rendelt el.

Az ezt megelőző időszakban egymást követően három ?fekete hétvégét? jegyeztek a rendőrök. A halálos kimenetelű balesetek túlnyomó részben a hétvégéken, illetőleg a gyorsforgalmi úthálózaton történtek.

A rendőrök a tíznapos akció ideje alatt a járművezetőket érintő minden intézkedés során ellenőrizték az ittasságot, valamint a passzív biztonsági eszközök használatát. A fokozott rendőri jelenlét időszakában összesen 52835 fő ittasságát ellenőrizték, 834 esetben pozitív eredménnyel. Ezek közül 385 személygépkocsi vezetője, 365 pedig kerékpáros volt.

Biztonsági öv használata nélküli közlekedést 981 esetben fedtek fel. A megállás és a várakozás tilalma miatt 882 esetben intézkedtek a rendőrök közigazgatási bírság kiszabására. Az értékelt időszakban 26282 gyorshajtót is lefüleltek.
 
Az elrendelt fokozott rendőri jelenlét időszakát a 2011-es év hasonló időszakának baleseti helyzetével összehasonlítva megállapítható, hogy 2012. augusztus 10-20. között 15 halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt, melyben 16 fő vesztette életét. Ezzel szemben a tavalyi év hasonló időszakát – az ünnepek és az azt megelőző időszakot – tekintve 19 ilyen eset következett be, melyek 19 fő halálával jártak.
 
Összességében megállapítható, hogy a fokozott rendőri jelenlét időszakában a közlekedésbiztonsági helyzet javult, a baleseti statisztikai adatok kedvezőbben alakultak mind a tavalyi év hasonló időszakához, mind az értékelt időszakot megelőző három hétvégéhez képest.

Forrás: police.hu