2013-ban mutatkozik be az új BMW X5, ennek megfelelően már közúton teszteli a típust a német gyártó. Az autó arányai várhatóan változnak, nyúlánkabbnak hat elődjénél. Úgy tudni, hogy a modell harmadik generációjának magassága csökken, miközben teljes hosszúsága nő, de az utastér tágasságának fokozása érdekében a tengelytáv bővülésén van a hangsúly. Külsején az X1 és X3 modellek jegyeit üdvözölhetjük majd, persze nagyobb méretben. A szélesebb hűtőmaszk már most azonosítható a képeken.  


Mindez azonban nincs rossz hatással a tömegre. A drágább acélötvözetek használatának növelésével, illetve a könnyűfém és műanyag alkatrészek arányának fokozásával állítólag 150 kilóval csökken a típus önsúlya. A fogyasztáscsökkentésben persze motorleállító rendszer, fékenergia-rekupáció, csökkentett gördülési ellenállású abroncsok és optimalizált aerodinamikai elemek is segítenek. Tízszázalékos fogyasztáscsökkenés is lehet.

A négykerék-hajtású X5 egyszerűbb változatai hagyományos csavarrugós felfüggesztéssel készülnek, a drágább változatokba viszont szintszabályozó légrugózás kerül, adaptív csillapítással. Utóbbival terepen is többet nyújthat az autó, de fő vadászterületén, az autópályákon is előnyösebben mozog. 
Továbbfejlesztett iDrive, headup-kivetítő, közlekedési tábla felismerő, parkolási asszisztens, éjjellátó rendszer is kerülhet az X5-be, amelyben a klíma, a tempomat már nyilvánvaló elemek. 
Továbbra is a kínálatban szerepel majd a 3,0 literes dízel, illetve a 3,0 literes hathengeres és 4,4 literes V8-as benzinmotor, de a takarékoskodni vágyó ügyfelek már négyhengeres dízelmotort is választhatnak, illetve tervben van a hibrid is. Természetesen nem hiányzik majd az előző generációnál bevezetett sportváltozat, az X5 M sem, amely nagyjából 570 LE teljesítménnyel riogathat.  
Az új BMW X5 továbbra is Mercedes M és GL-osztállyal, az Audi Q7-tel és a Land Cruiser V8-cal verseng a tehetős ügyfelek pénzéért. A hagyományos formájú szabadidő-autó jövő évi bemutatkozását követően 2014-ben érkezik a kupé variáns, az új X6, amely ezúttal is külső megjelenésében tér el.