Autóvásárláskor elsősorban az ár, a megbízhatóság és a kényelem az a három szempont, ami alapján meghozzuk a döntésünket – a Generali Biztosító szerint. Ám a színválasztásra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, de nem az aktuális divat miatt. Egy nemzetközi felmérés és a biztosító statisztikái szerint az autónk színe segíthet elkerülni a baleseteket.
Egy, a közelmúltban publikált nemzetközi tanulmányban 17 év baleseteinek elemzése alapján összeállítottak egy listát arról, hogy milyen színű autókat érte a legkevesebb, illetve legtöbb baleset az utakon. 
Az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, ugyanis az különbözik legjobban környezetétől. Ezáltal jobb az észlelhetősége, és így kevesebb balesetet is szenvednek a fehér autóban utazók. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy melyik napszakban vezetünk a legtöbbet, ugyanis – a felmérés szerint – ez is befolyásolja a biztonságos közlekedést. 
Nappali környezetben a legbiztonságosabb szín a narancssárga, míg a legveszélyesebb a pink – a kutatás szerint. Előbbinek 11%-kal kevesebb, míg utóbbinak 19%-kal magasabb az esélye arra, hogy balesetet szenvedjen, mint a fehér járműveknek. Ezzel ellentétben éjszaka a narancssárga autókat kerüli el leginkább a baj, 23%-kal kisebb eséllyel éri őket kár, míg a legnagyobb veszélynek a piros és az aranyszínű járművek vannak kitéve, mindkét esetben 10-10%-kal valószínűbb, hogy baleset éri őket, mint a fehér autókban ülőket.
A biztosítótársaság adatai szerint, hazai ügyfeleik körében a leggyakoribb szín a szürke, illetve a metálszürke. Ezt követi a fekete, a kék, a piros illetve a fehér árnyalat. Vagyis a “legveszélyesebb” színek igen népszerűek hazánkban, azonban a biztosító adatai szerint ezen autók tulajdonosai gondoskodnak a biztonságukról, és kötöttek megfelelő biztosítást, még ha nem is a fenti statisztika miatt. 
Veszélyes autókban ülünk 3
“A balesetek megelőzéséhez az első, és legfontosabb lépés, hogy gépjárművünk megfelelő műszaki állapotban legyen, illetve hogy a szabályokat betartva és körültekintően vezessünk. Azonban előfordulhat olyan helyzet is, mint például egy éjszakai felhőszakadás, amikor a káreset elkerüléséhez hozzájárulhat az autónk színe is” – nyilatkozta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási üzletágának igazgatója.